Băsescu: Laszlo Solyom nu respectă Constituţia României

Preşedintele Băsescu a declarat, marţi seară, la Realitatea TV, că şeful statului ungar, Laszlo Solyom, nu respectă Constituţia României, menţionând că toţi demnitarii statului maghiar sunt bineveniţi în România, cu cererea expresă ca nimeni să nu facă declaraţii care contravin Legii fundamentale.

34 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Laszlo Solyom nu respectă Constituţia României

Băsescu: Laszlo Solyom nu respectă Constituţia României (Imagine: Mediafax Foto)

Moderatorul a spus că au putut fi constatate inconsecvenţe în poziţiile exprimate de autorităţile române, de la ministrul Transporturilor până la directori de aeroporturi, în contextul vizitei preşedintelui Ungariei cu prilejul manifestărilor organizate de 15 martie.

"Eu cred că lucrurile s-au făcut foarte transparent şi cu implicarea exactă a instituţiilor care aveau atribuţiuni", a spus Băsescu. Şeful statului a menţionat că preşedintele Solyom a anunţat că vine cu un avion militar şi cu un elicopter militar. El a menţionat, răspunzând unei întrebări, că aeronava cu care se deplasează preşedintele României nu are regim militar de zbor, ci este înregistrată "comercial, civil".

El a adăugat însă că nu ar fi fost o problemă să vină în România zece elicoptere militare ungureşti, precizând însă că acestea ar fi trebuit să ştie unde vin. "Nu puteau să vină la autoguvernarea Harghita, puteau să vină la Consiliul Judeţean Harghita". Moderatorul a adăugat că partea ungară şi-a rectificat cererea, iar Băsescu a răspuns: "Prea târziu, se anulase survolul". Moderatorul a replicat că este vorba o reacţie intransigentă a autorităţilor române, iar Băsescu a precizat: "Rigoare".

Moderatorul a insistat, precizând că această rigoare se manifestă cu o ţară prietenă şi aliată. "Foarte aliată. O ţară aliată al cărui preşedinte vine frecvent în România şi care frecvent, prin declaraţiile sale, nu respectă Constituţia României. A făcut-o cu mine de faţă, în octombrie, când din politeţe am participat la venirea dânsului în secuime şi am participat la un miting", a spus Băsescu.

El a precizat că în octombrie a spus, lângă Solyom, că autonomia locală în România trebuie să fie la fel la Caracal şi la Odorheiul Secuiesc.

"Am avut o discuţie lungă cu dânsul, în spatele uşilor închise, în care i-am explicat că nu putem tolera abordări în afara Constituţiei României. Am avut o discuţie la Budapesta, am fost pus în situaţia, ca şef al statului, să dau un răspuns promt acolo, pentru că şeful statului român nu putea avea un răspuns cu ambiguităţi vizavi de Constituţia României, iar ca răspuns la discuţiile de la Budapesta şi la atitudinea mea absolut consituţională de acolo, ni se cere apobare pentru un survol cu aterizare la Târgu Mureş în vederea participării dânsului la evenimentele organizate de autoguvernarea de la Harghita", a spus Băsescu.

El a adăugat că partea română a dorit estomparea incidentului. "De aceea nu s-au dat explicaţii. Din păcate, la Budapesta au fost declaraţii şi puncte de vedere şi atunci astăzi a trebuit să aibă şi Ministerul de Externe un punct de vedere", a spus preşedintele.

Băsescu a declarat că va trebui explicat maghiarilor că liderii ungari, toţi şefii se stat, sunt bineveniţi în România, în calitate privată, însă cu cererea expresă ca prin poziţiile exprimate să nu încalce Constituţia României. "Acest lucru este nenegociabil, în interiorul excelentelor relaţii pe care le avem cu Ungaria. Acest lucru este nenegociabil: Constituţia României", a spus Băsescu.

"Până nu demult, exista un Vadim, în spatele căruia ne ascundeam toţi. Orice declaraţie a unui demnitar maghiar, care contravenea Constituţiei, era trecută cu vederea şi reacţiona Vadim Tudor şi cu asta ne simţeam toţi cu conştiinţa împăcată (...) Având întâlniri la nivelul şefului de stat, având ocazia să îi prezint punctul de vedere al şefului statului român preşedintelui Solyom, mi s-a părut inacceptabilă continuarea. Da? Şi mie, şi Ministerului de Externe", a adăugat şeful statului.

Întrebat dacă declaraţia aceasta este cunoscută autorităţilor ungare, Băsescu a răspuns: "Perfect".

Vizita pe care preşedintele ungar o avea programată în Transilvania cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni a stârnit o serie de controverse, ponind de la informaţiile legate de refuzul autorităţilor române de a acorda permisul de aterizare pe Aeroportul Târgu Mureş pentur avionul care urma să-l aducă pe Laszlo Solyom şi continuând cu acuzaţiile părţii române conform cărora preşedintele Ungariei vroia să viziteze "autoguvernarea Harghita".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici