Băsescu lui Geoană: A trebuit să plecaţi din Guvern ca un interimar să rezolve problema rezidenţilor

Traian Băsescu i-a reproşat, joi, lui Mircea Geoană că a trebuit să plece de la guvernare pentru ca problema medicilor rezidenţi să fie rezolvată de un ministru interimar, liderul PSD replicând că va trebui ca Băsescu să plece de la Cotroceni pentru ca România să aibă practici coerente în domeniu.

18 afișări
Imaginea articolului Băsescu lui Geoană: A trebuit să plecaţi din Guvern ca un interimar să rezolve problema rezidenţilor

Băsescu lui Geoană: A trebuit să plecaţi din Guvern ca un interimar să rezolve problema rezidenţilor (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Vreau să-i asigur pe tinerii rezidenţi că vom găsi resursele pentru ca medicii rezidenţi să poată să găsescă locuri de muncă în spitalele din România. Va trebui să găsim un pachet financiar extrem de atractiv pentru un tânăr medic ca să meargă la ţară. Va fi nevoie de un efort de bugetare multianuală", a spus Geoană.

Întrebat ce le-ar spune tinerilor rezidenţi, Traian Băsescu a răspuns: "În primul rând, i-aş spune domnului Mircea Geoană care din nou nu are informaţiile la zi. Ieri (marţi-nr), Guvernul a aranajat problema medicilor rezidenţi. S-au alocat sumele necesare ca medicii rezidenţi să fie angajaţi".

În replică, Mircea Geoană l-a întrebat "de ce nu s-a rezolvat până acum", iar Băsescu i-a răspuns: "Aţi avut Ministerul Sănătăţii!"

"A trebuit să plecaţi din Guvern ca să rezolve un ministru interimar problema rezidenţilor", a apreciat Băsescu, stârnind replica lui Geoană: "Va trebui săplecaţi de la Cotroceni pentru ca România să aibă întradevăr practici coerente".

"Va trebui să găsim formula ca şi un om din mediul rural, dacă face infarct, să aibă şanse să scape cu viaţă. Sper ca bugetul anului viitor să se îndrepte spre mediul rural. Ar trebui să construim în fiecare comună 10-12 case pentru tinerii medici şi profesori, ca aceştia să meargă în mediul rural", a mai spus Băsescu.

La dezbaterea temei sănătăţii, Mircea Geoană a menţionat că "sănătatea este un domeniu care reprezintă o prioritate absolută", precizând că va trebui ca noul Guvern să aloce un procent mai mare din PIB.

"Sistemul SMURD să fie în toate oraşele cu peste 2 milioane de locuitori. Un sistem de spitale dotate bine. Va trebui să înfiinţăm Compania Naţională Farmaceutică în România, pentru a nu mai cumpăra din străinătate medicamente. Va trebui să reducem riscul de mortalitate infantilă şi să creştem speranţa de viaţă", a spus Geoană.

Traian Băsescu a mai spus că a invitat pe lângă Preşedinţie "un colectiv de specialişti pentru a prefigura nişte politici care să facă mai eficient acest sistem".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici