Băsescu: „M-aş mira dacă la Sibiu nu vom afla că ne apucăm să ne facem armata europeană”/ Fostul preşedinte optează pentru un alt proiect de securitate

Traian Băsescu a declarat, luni, că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va propune la Summit-ul de la Sibiu constituirea unei armate europene. Băsescu a afirmat că nu e o idee potrivită, 22 din statele membre UE fiind deja în NATO.

2116 afișări
Imaginea articolului Băsescu: „M-aş mira dacă la Sibiu nu vom afla că ne apucăm să ne facem armata europeană”/ Fostul preşedinte optează pentru un alt proiect de securitate

Băsescu: „M-aş mira dacă la Sibiu nu vom afla că ne apucăm să ne facem armata europeană”. Foto: Hepta

„Conform standardelor Bruxelles şi a populismului, cu certitudine în loc să vorbească la nivelul Consiliului European şi al Comisiei Europene despre vulnerabilităţile reale interne ale UE, care au dus la creştere explozivă a extremiştilor, în loc de asta, cu certitudine, pot să vă dau scris acum, Comisia European, prin Jean-Claude Juncker, la Sibiu, va lansa o nouă idee, că ăsta e stilul bruxelez. M-aş mira dacă la Sibiu nu vom afla că ne apucăm să ne facem armata europeană. O armată europeană care e lipsită de Marea Britanie. O armată care se suprapune pe armatele NATO, pentru că 22 de state membre UE sunt şi state membre UE. Cum vor putea fi încadrate în sistemele de planificare armatele europene când ele sunt deja în NATO”, a declarat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte al României propune, în loc de constituirea unei armate europene, o agenţie europeană care să avertizeze dacă vor exista acţiuni teroriste în UE, cu scopul combaterii acestora.

„Vrem să facem o armată în loc să facem o agenţie de frontieră militalizată, o poliţie de frontieăr a UE dotată cu personal şi cu mijloace tehnice pentru a fi capabilă să oprească fluxurile migraţioniste ilegale. Asta aş fi încurajat-o. O propunem. Sau o agenţie care să primească informaţii din statele member ale UE şi prin analiză să încerce să anticipeze viitoarele lovituri teroriste. Ar fi un mecanism care diminuează efectele teroriste”, a adăugat Băsescu.

El a precizat că o astfel de idee propun viitorii europarlamentari ai PMP.

„Am identificat setul de probleme majore: plecând de la o premisă simplă: nimeni nu poate să îşi proiecteze prosperitatea dacă nu îşi garantează securitatea. În momentul de faţă în planul nostrum de acţiune parlamentară sunt evidenţiate vulnerabilităţile externe, în mod deosebit cele din jurul frontierelor şi soluţiile pentru ele. De ce a fost posibil ca partidele extremiste şi antieuropene să înflorească la nivelul în care au înflorit în momentul de faţă? Pentru că la nivelul UE nu s-au luat măsuri de combaterea vulnerabilităţilor pe care ni le-am creat singuri, spre exemplu nemulţumirea legată de vulnerabilitatea legată de migraţia ilegală, care deranjează populaţia, vulnerabilitatea legată de posibilele acţiuni teroriste oriunde pe teritoriul UE. Faptul că nu am fost în stare ditamai UE să ne apărăm frontierele şi ne-au cucerit pur şi simplu fără nicio puşcă migranţii. Aceste vulnerabilităţi au deranjat populaţia europeană, ceea ce a făcut ca euroscepticii să aibă succes”, a mai spus acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici