Băsescu: Meleşcanu a iniţiat o HG care îi proteja pe foştii ofiţeri, semnată de Ponta. L-am întrebat dacă în Guvern sunt foşti ofiţeri, a invocat HG şi nu a răspuns

Preşedintele Traian Băsescu a prezentat, luni, în sprijinul afirmaţiei că Victor Ponta a fost ofiţer SIE, o Hotărâre de Guvern, iniţiată de Teodor Meleşcanu şi semnată de premier, care extindea protecţia acordată ofiţerilor şi la cei care şi-au încetat raporturile cu Serviciul.

1044 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Meleşcanu a iniţiat o HG care îi proteja pe foştii ofiţeri, semnată de Ponta. L-am întrebat dacă în Guvern sunt foşti ofiţeri, a invocat HG şi nu a răspuns

Teodor Meleşcanu (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

El a spus, la Realitatea TV, că această Hotărâre nu a trecut prin CSAT, cum ar fi trebuit, menţionând că dacă ar fi trecut, el ar fi respins-o.

Preşedintele a menţionat că nu crede că această Hotărâre a trecut prin Guvern, menţionând că Meleşcanu a iniţiat-o şi apoi a fost semnată de premierul Ponta.

Şeful statului a precizat că Meleşcanu este prieten cu socrul premierului, Ilie Sârbu

El a spus că iniţial nu a remarcat Hotărârea, ci doar după ce senatorul Valer Marian l-a interpelat pe Victor Ponta dacă în perioada 1997-2001 a fost ofiţer acoperit al SIE.

Băsescu a declarat că Meleşcanu a iniţiat o HG prin care a modificat o lege din timpul Guvernului Adrian Năstase, prin care a declasificat activităţile SIE, încălcând, totodată, Legea de funcţionare a Serviciului, pentru a-l acoperi pe premierul Victor Ponta.

El a explicat că HG a Guvernului Năstase aproba lista cuprinzând categoriile de informaţii secrete de stat din domeniul de activitate al SIE, care avea o anexă secretă, care nu a fost publicată niciodată.

Această HG prevedea la secrete de stat personalul SIE, "nu şi agenţii", a spus Băsescu.

Prin HG 223 din aprilie 2013, s-a făcut o extindere, devenind secret de stat "personalul din domeniul activităţii informative chiar şi după încetarea în orice mod a raporturilor de muncă sau de serviciu", a precizat Băsescu, adăugând că anexa nu a mai rămas secretă. În acest mod a fost încălcată Legea Serviciului, care prevede că "activitatea SIE are caracter de secret de stat".

Întrebat cine a iniţiat HG, Traian Băsescu a răspuns că a fost vorba despre Teodor Meleşcanu şi că apoi a fost actul a fost semnat de Victor Ponta. "Eu nici nu cred că a fost o discuţie în Guvern (...) Dar această Hotărâre înainte să ajungă în Guvern trebuia să treacă prin CSAT, pentru că CSAT aprobă clasificarea documentelor serviciilor de informaţii (...) Dacă ar fi fost adusă n-ar fi trecut de mine niciodată, cu acea extindere, la punctul 4 în care şi cei care nu mai lucrează rămân ascunşi toată viaţa lor. Nu se poate aşa ceva", a afirmat el.

Băsescu a spus că prin această HG Teodor Meleşcanu şi Victor Ponta "au vulnerabilizat" SIE.

Întrebat dacă a avut o discuţie cu premierul Victor Ponta pe această temă, Băsescu a răspuns negativ.

El a mai spus că această HG arată "intervenţia politicului în treaba Serviciilor". "Această Hotărâre n-ar fi trecut niciodată, pentru că ea listează toate activităţile secrete ale SIE", a spus Băsescu, care consideră că ce au făcut Meleşcanu şi Ponta este "ilegal". "Dacă aş fi un specialist – şi specialiştii au făcut-o deja, de la toate Serviciile - după activităţile secret de stat pe care le are SIE i-aş face şi organigrama", a explicat Băsescu, adăugând că cei doi "au vulnerabilizat un serviciu, au evitat CSAT".

Întrebat dacă Meleşcanu este complice la acest lucru, Băsescu a răspuns: "Total".

"Pe mine m-a deranjat cumplit jocul politic. Un om pe care l-am numit politic şi am avut încredere în domnul Meleşcanu. A ajuns să facă un astfel de joc, târâind în mod nedrept Serviciul într-o acţiune politică de dragul de a acoperi un politician, care la ora aia nici măcar nu mai era în Serviciul de Informaţii Externe. Eu nu sunt atât de supărat pe Victor Ponta, cât sunt supărat pe Meleşcanu, că a dat toate activităţile secret de stat, le-a pus în MO de dragul de a face acea extindere de la ofiţeri activi şi la rezervişti", a afirmat şeful statului.

L-am întrebat pe Meleşcanu dacă în Guvern sunt foşti ofiţeri, a invocat HG şi nu a răspuns

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, că l-a întrebat oficial pe fostul director al SIE, Teodor Meleşcanu, dacă în Guvern sunt foşti ofiţeri acoperiţi ai Serviciului, iar acesta a invocat, în loc să răspundă, HG care extindea protecţia şi asupra foştilor ofiţeri.

Băsescu a spus că din acel moment nu a mai avut încredere în Teodor Meleşcanu, iar acesta este cel mai grav incident de securitate care avut loc în mandatul său. El a subliniat că a fost singura dată când a cerut, ca şef de stat, o informaţie unui Serviciu fără a primi un răspuns.

Traian Băsescu a făcut publică prima corespondenţă cu şeful SIE, din luna noiembrie 2013, în care îi cerea să spună dacă există miniştri ofiţeri sau foşti ofiţeri acoperiţi. "Mi-a răspuns că este secret de stat. Preşedintele are acces la orice secret de stat. Preşedintele, în mod legitim a cerut o informaţie, mi s-a spus că este secret de stat. Or, acest lucru rămâne în istoria Serviciului, cred că este prima dată când un şef de stat cere informaţii de la un Serviciu, informaţie pe care o are, şi refuză", a precizat Băsescu.

Preşedintele a povestit că s-a dus la SIE şi a discutat timp de 30 de secunde cu structura de conducere a Serviciului, căreia i-a prezentat incidentul şi i-a subliniat că nu îl va tolera. Şeful statului a menţionat că, din acel moment şi până la plecarea lui Meleşcanu de la conducerea SIE, nu am mai avut încredere în ce îi spune acesta, aşa că l-a "exilat", colaborând "direct cu ofiţerii". Şeful statului a ţinut să menţioneze că, din fericire, SIE a funcţionat.

Răspunzând unei întrebări, preşedintele a spus că s-a dovedit, "dat fiind caracterul omului", că a făcut o greşeală prin numirea lui Meleşcanu la SIE. "Relaţia lui Meleşcanu cu tata socru e de vină", a mai spus el.

El a ţinut să precizeze că în cazul numirii lui George Maior la şefia SRI a luat o decizie bună.

Preşedintele Traian Băsescu a prezentat, luni, la Realitatea TV, în sprijinul afirmaţiei că Victor Ponta a fost ofiţer SIE, o Hotărâre de Guvern, iniţiată de Teodor Meleşcanu şi semnată de premier, care extindea protecţia acordată ofiţerilor şi la cei care şi-au încetat raporturile cu Serviciul.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, la Realitatea TV, că premierul Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în perioada 1997-2001.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici