Băsescu: Mi-aş dori tare mult ca instabilitatea în Republica Moldova să nu apară până în 27 iunie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Iaşi, că Republica Moldova este al doilea stat românesc şi că şi-ar dori "tare mult" ca în ţara vecină "să nu se producă o destabilizare" până în 27 iunie, când va semna acordul de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană.

9563 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Mi-aş dori tare mult ca instabilitatea în Republica Moldova să nu apară până în 27 iunie

Băsescu: Mi-aş dori tare mult ca instabilitatea în Republica Moldova să nu apară până în 27 iunie (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Traian Băsescu a spus, la o dezbatere organizată de Fundaţia Mişcarea Populară la Iaşi, că Republica Moldova "este o ţară care poate deveni foarte uşor instabilă din cauza focarelor pe care le are pe teritoriul ei, Transnistria, Găgăuzia, Caraclia şi chiar Bălţi, unde, prin forţa lucrurilor, comuniştii sunt extrem de puternici".

"Mi-aş dori tare mult ca instabilitatea să nu apară până pe 27 iunie, când Republica Moldova va semna acordul de asociere şi liber schimb. Mi-aş dori să nu se producă o destabilizare în Republica Moldova", a afirmat Băsescu.

Şeful statului a precizat că România a avut "un rol important" în ceea ce priveşte semnarea de către Republica Moldova a acordului de asociere şi liber schimb cu UE, adăugând că iniţial semnarea a fost programată pentru octombrie, apoi stabilită pentru august, iar în final s-a reuşit ca termenul să fie adus la sfârşitul lunii iunie.

"În ceea ce ne priveşte, nu putem privi la Republica Moldova doar ca la o ţară. Aşa cum am definit întotdeauna, este al doilea stat românesc, iar obligaţiile noastre politice sunt enorme faţă de această ţară, pentru că nu ne-ar ierta nimeni dacă n-am valorifica conjunctura favorabilă semnării acordului", a mai spus Băsescu, adăugând că România va fi primul stat care va ratifica acest acord.

El a mai declarat că "la evoluţia Republicii Moldova trebuie adăugat contextul regional", în condiţiile în care Rusia a devenit "extrem de agresivă în regiune" şi îşi urmăreşte obiectivele fără să respecte niciun fel de reguli.

"La situaţia actuală sprijinul României pentru Republica Moldova este enorm", a precizat şeful statului, care a mai spus că nu numai ţara noastră este "un avocat" al Republicii Moldova, dar şi Comisia Europeană.

"Spre exemplu, una din marile probleme pe care le avea Republica Moldova era o eventuală întrerupere a exportului de fructe către Federaţia Rusă. Vineri se discuta şi se aprobase dublarea cotelor Republicii Moldova către UE, exact pentru a o sprijini dacă Rusia ar avea atitudini de acest tip", a mai spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici