Video Băsescu: Modificarea Legii răspunderii ministeriale are elementele unui abuz de putere (VIDEO)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că Ordonanţa de urgenţă privind modificarea Legii răspunderii ministeriale "are toate elementele unui abuz de putere" şi că actul normativ a fost promovat de ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, în interes personal.

2 afișări

Tudor Chiuariu a iniţiat o ordonanţă de urgenţă care viza suspendarea Comisiei de analiză de la Cotroceni, în condiţiile în care unul dintre cazurile analizate era al lui, a spus Băsescu, apreciind că ministrul Justiţiei a acţionat în interes personal.

"S-a profitat de zgomotul din jurul moţiunii pentru a trece ordonanţa de urgenţă care are toate elementele unui abuz de putere", a susţinut şeful statului, adăugând că, exceptând Guvernele de dinainte de revoluţie, nu a văzut niciun Cabinet care să sfideze astfel justiţia şi opinia publică.

Băsescu a declarat, de asemenea, că, deşi priveşte statutul unor judecători, ordonanţa nu are avizul CSM.

Preşedintele a afirmat că premierul Tăriceanu şi-a răsplătit susţinătorii pentru voturile adunate împotriva moţiunii. Băsescu a spus că întregul Guvern favorizează interesele de grup, nu pe cele publice.

În opinia lui Traian Băsescu, Guvernul încearcă blocarea luptei împotriva corupţiei pe termen lung. El a adăugat că Guvernul îşi doreşte ca demnitarii să nu poată nici măcar ajunge în faţa procurorilor, în timp ce cetăţenii obişnuiţi sunt egali în faţa legii.

Şeful statului a menţionat că Guvernul a decis adoptarea acestei ordonanţe tocmai în momentul în care Comisia, în vechea componenţă, urma să se pronunţe în cazul miniştrilor Paul Păcuraru şi Tudor Chiuariu.

Şeful statului a apreciat că ministrul Chiuariu ar fi trebuit să aştepte eventual sfârşitul mandatului comisiei în componenţa actuală şi abia apoi să dea o ordonanţă prin care să îi schimbe componenţa.

Potrivit lui Băsescu, este în interes public ca dosarele foştilor şi actualilor miniştri să ajungă în faţa instanţei pentru că românii trebuie să vadă că nimeni nu e mai presus de lege.

"Schimbarea structurii comisiei s-a făcut în timpul analizei dosarelor care priveau foşti şi actuali miniştri, astfel s-a blocat anchetarea de către magistraţi a celor suspectaţi de săvârşirea unor fapte penale în timpul mandatului", a spus Băsescu.

Potrivit acestuia, "blocajul nu este la Comisie, ci este cauzat de faptul că magistraţii nu mai au acces pentru o bună bucată de vreme la continuarea anchetelor".

"Mă întreb dacă Guvernul, când a emis această ordonanţă, şi-a imaginat că a suspendat şi acel articol din Constituţie conform căruia preşedintele este obligat să analizeze, să dea sau să nu dea aviz pentru urmărirea în instanţă a unui actual sau fost ministru. Practic, domniile lor au impresia că au suspendat preşedintelui această atribuţiune constituţională printr-o oordonanţă de urgenţă. Pe când modificarea Constituţiei prind ordonanţe simple?", a spus Traian Băsescu.

"Mărturisesc că nu am văzut un Guvern care să sfideze cu o mai mare seninătate opinia publică şi care să lucreze mai intens împotriva instituţiilor publice şi a ideii de justiţie. Poate doar Guvernele de dinainte de Revoluţie", a mai spus şeful statului.

Şeful statului consideră că ordonanţa de urgenţă de modificare a Legii privind răspunderea ministerială a fost emisă în interes personal de către ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu.

"Ministrul Justiţiei a iniţiat un proiect de lege care îl favorizează în mod direct. Ieri (joi - n.r.) se vorbea despre dorinţa ministrului şi a primului-ministru ca ministrul Justiţiei să nu fie în conflict de interese. Oare în ce se află domnia sa când a iniţiat o ordonanţă de urgenţă care viza suspendarea activităţii Comisiei de analiză a propunerilor parchetelor, în condiţiile în care unul dintre dosarele vizate era chiar dosarul domnului Chiuariu?", a spus Băsescu.

Potrivit acestuia, "întregul Guvern se află în conflict cu justiţia".

"Guvernul emite această ordonanţă tocmai în momentul în care Comisia urma să-şi dea avizul pentru începerea cercetării în cazul a doi miniştri în funcţie, domnul Chiuariu şi domnul Păcuraru. Graba cu care a fost emisă îmi dă certitudinea că Guvernul nu a dorit decât să blocheze avizele pentru aceşti doi miniştri din acest Cabinet", a spus Băsescu.

El a adăugat că Guvernul se foloseşte de dreptul de a da ordonanţe de urgenţă pentru a oferi imunitate deplină membrilor din Cabinet. "Mă întreb dacă graba cu care a fost emisă această ordonanţă de urgenţă chiar a doua zi după votul pentru moţiunea de cenzură, nu are legătură cu trocul între unii foşti demnitari şi Guvernul Tătriceanu. Se poate lesne bănui că domnul Tăriceanu îşi răsplăteşte susţinătorii pentru voturile adunate împotriva moţiunii de cenzură", a spus Băsescu.

El a mai afirmat că Guvernul a mers până la blocarea funcţionării normale a justiţiei din România.

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, aprobată, joi, de Guvern, care prevede că membrii Comisiei speciale de la Preşedinţie de cercetare a faptelor miniştrilor sunt judecători numiţi de CSM a fost publicată joi seară în Monitorul Oficial.

Potrivit Constituţiei, Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

În condiţiile în care Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului a intrat în vigoare, lucrările Comisiei speciale în vechea componenţă se suspendă, până când CSM va numi noua componenţă.

Astfel, modificările aduse Legii privind răspunderea ministerială amână procedurile Direcţiei Naţionale Anticorupţie în cazul miniştrilor liberali Tudor Chiuariu şi Paul Păcuraru, dar şi în dosarele privindu-i pe fostul premier PSD Adrian Năstase şi fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea.

În aceeaşi situaţie este şi cazul fostului ministru Victor Babiuc, dar şi cel al lui Codruţ Sereş pentru care Parchetul ICCJ a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, după şedinţa de Guvern, că a fost modificată Legea răspunderii ministeriale, astfel încât comisia de la Preşedinţie care cercetează faptele miniştrilor să fie formată din judecători numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit articolului 16, alineatul 5, al Legii 115/1999, Comisia specială era formată din cinci membri numiţi pentru un mandat de trei ani, componenţa aprobându-se prin decret al preşedintelui României, la propunerea ministrului Justiţiei şi a ministrului Internelor şi Reformei Administrative.

Doi dintre membrii comisiei speciale au fost consideraţi în incompatibilitate de ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu. El a sesizat, în 24 septembrie, Administraţia Prezidenţială cu privire la incompatibilitatea lui Marius Iosif şi a Laurei Ştefan, membri ai Comisiei, ministrul cerându-le "să se abţină" de la efectuarea oricăror acte cu referire la sesizarea care îl priveşte.

Comisia specială a Preşedinţiei îl convocase din nou pe ministrul Chiuariu, pentru data de 8 octombrie, în aceeaşi zi în care se discută raportul privind activitatea DNA, concluziile relevând o situaţie negativă la secţia condusă de Doru Ţuluş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici