Băsescu: Nu discut public despre comisar pentru că nu vreau să ratez şansele la un portofoliu bun

Preşedintele Băsescu a declarat, joi, că la reuniunea informală a Consiliului European s-a discutat despre postul de comisar european care ar urma să revină României, însă a menţionat că nu face discuţii publice pe acest subiect pentru că nu vrea ca şansele la un portofoliu bun să fie ratate.

12 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu discut public despre comisar pentru că nu vreau să ratez şansele la un portofoliu bun

Băsescu: Nu discut public despre comisar pentru că nu vreau să ratez şansele la un portofoliu bun (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Întrebat, la finalul reuniunii de la Bruxelles, dacă s-a discutat despre postul de comisar european care ar trebui să revină României, şeful statului a răspuns: "Sigur că am discutat, dar nu discut public pentru că nu vreau să ratez şansele noastre la un portofoliu bun".

Preşedintele Băsescu a menţionat că audierile în PE pentru comisarii europeni vor avea loc după 10 ianuarie 2010.

"Atunci vor fi audiaţi, după 10 ianuarie 2010, dar până atunci este un proces complicat de negociere, de creare a echilibrelor în interiorul Comisiei Europene între populari, socialişti, europeni. Ştiţi, nu vreau să spuneţi că lansez vreo răutate, dar algoritmul politic funcţionează şi aici pentru că aşa se distribuie puterea, în baza voturilor şi pe urmă trebuie manifestată în modul cum se reflectă în structurile executive" a spus el, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele a ţinut să sublinieze că Tratatul de la Lisabona obligă la o co-decizie în ceea ce priveşte desemnarea membrilor CE.

"Aş vrea să aveţi în vedere că în momentul de faţă desemnarea membrilor Comisiei este o co-decizie, nu mai este ca înainte. Preşedintele Comisiei era cel care desemna comisarii, dacă era respins unul tot preşedintele Comisiei făcea o altă propunere. Tratatul de la Lisabona obligă la o co-decizie, deci trebuie să fie anterior prezentării comisarilor o discuţie între preşedintele Comisiei Europene şi grupurile parlamentare pentru a crea o opţiune de a fi viitorii comisari", a spus el.

Guvernul Boc l-a nominalizat pe fostul ministru al Agriculturii, Dacian Cioloş pentru postul de comisar european, din partea României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici