Băsescu: Nu merită calitatea de român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita) că "nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea mai zilele trecute ca Transilvania să fie trecută sub protectorat".

1524 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu merită calitatea de român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat

Băsescu: Nu merită calitatea de român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Am început din păcate de puţină vreme politica de redobândire a românismului în afara frontierelor. Nu avem în intenţii nimic de genul celor nefericiţi susţinuţi de un cetăţean român care nu-şi merită această calitate, cel care mai zilele trecute cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat", a declarat Traian Băsescu.

El a adăugat că "probabil" va trebui analizat dacă un cetăţean român poate avea un astfel de comportament.

"Însă noi nu avem astfel de intenţii nici în Valea Timocului, nici în Ucraina, nici în Ungaria. Dar vrem ca pas cu pas statele din jurul nostru să-i trateze pe cei care se revendică, se recunosc a fi români, aşa cum îi tratăm noi pe minoritari în România. Cu dreptul de a fi reprezentanţi politic în Parlament în mod automat, cu dreptul de a-şi păstra limba, religia, cultura, obiceiurile", a susţinut Băsescu.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

"Trebuie să vedem ce preţ plătim pentru această unitate (unitatea maghiarilor - n. r.). Îl rugăm pe premierul Viktor Orban şi Guvernul condus de el să construiască un sistem de cooperare naţională, în aşa fel încât să oferiţi protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud", declara Laszlo Tokes, în prezenţa premierului Ungariei.

Laszlo Tokes mai spunea că Băile Tuşnad, unde s-a desfăşurat Universitatea de Vară "Balvanyos", reprezintă o zonă autonomă a Ţinutului Secuiesc.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici