Băsescu: Nu putem să stăm ca râmele, românii au dreptul să fie în spaţiul Schengen

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, la TVR 1, că, în problema Schengen, românii nu pot sta precum "râmele", ei având dreptul la respect.

39 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu putem să stăm ca râmele, românii au dreptul să fie în spaţiul Schengen

Băsescu: Nu putem să stăm ca râmele, românii au dreptul să fie în spaţiul Schengen (Imagine: Cristina Nichitus/Arhiva Mediafax Foto)

"Aş vrea să tragem o concluzie. Este incorectă atitudinea celor doi miniştri (francez şi german - n.r.), deocamdată, faţă de România şi nu putem tolera această abordare", a spus Băsescu la TVR.

El a subliniat că "este o discriminare la adresa României".

"Nu putem tolera, pentru că, dacă acum stăm ca râmele, cum ne recomandă foarte mulţi - staţi, să stăm liniştiti, că sunt marile state ale UE... Da, sunt marile state, dar cei 22 de milioane de români au dreptul la respect", a declarat Traian Băsescu.

El a adăugat că nu românii judecă, nu ei au impus condiţii de independenţă şi izolare a justiţiei de orice formă de control.

"Românii au dreptul să fie în spaţiul Schengen. Nu poţi să jigneşti, să tratezi aşa 22 de milioane de români", a mai spus şeful statului.

La sfârşitul lunii noiembrie 2010, Olanda şi Franţa au condiţionat aderarea României şi Bulgariei la Schengen de progresele realizate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). În decembrie, Franţa şi Germania au cerut Uniunii Europene să amâne aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Miniştrii german şi francez de Interne au trimis Comisiei Europene o scrisoare în care au apreciat că este "prematur" să se permită aderarea celor două ţări la zona Schengen în martie 2011, adăugând că România şi Bulgaria trebuie să facă "progrese ireversibile" în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici