Băsescu: Nu renunţ la scoaterea caracterului licit al averii din Constituţie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi la începutul consultărilor cu liderii USL că imediat ce primeşte avizul CC va trimite proiectul de revizuire a Constituţiei la Parlament, precizând că este hotărât săă nu renunţe la scoaterea caracterului licit al averii din legea fundamentală.

472 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu renunţ la scoaterea caracterului licit al averii din Constituţie

Băsescu: Nu renunţ la scoaterea caracterului licit al averii din Constituţie (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Şeful statului a spus că, probabil miercuri, va primi de la Curtea Constituţională avizul privind proiectul de revizuire a Constituţiei. El a adăugat că imediat ce va primi acest aviz va trimite proiectul Parlamentului.

"Avizul Curţii constituţionale va sosi în cursul zilei de mâine, din promisiunile pe care le am de la Curte, şi voi transmite imediat proiectul de revizuire a Constituţiei la Parlament", a spus el.

Traian Băsescu a ţinut să anunţe că este "hotărât" să nu renunţe la scoaterea caracterului licit al averii din Constituţie.

"Vreau să ştiţi că sunt hotărât să nu renunţ la problema legată de prezumţia automată că averile sunt licite, cu atât mai mult cu cât o astfel de prevedere contravine deciziilor UE, deciziei din 2005 prin care se stabileşte un regim de confiscare rapidă a averilor ilicite, sigur, cu binecuvântarea justiţiei", a spus preşedintele.

Curtea Constituţională a decis, vineri, că sunt neconstituţionale prevederi din proiectul legii de revizuire a Constituţiei, trimis de preşedintele Traian Băsescu, pentru verificarea respectării dispoziţiilor constituţionale.

Abrogarea textului privind averea dobândită licit suprimă garanţia dreptului de proprietate privată, potrivit deciziei de vineri a Curţii Constituţionale.

CC, cu majoritate de voturi, constată că eliminarea tezei a doua a art.44 alin.(8) din Constituţie, potrivit căreia "Caracterul licit al dobândirii se prezumă" este neconstituţională, deoarece are ca efect suprimarea unei garanţii a dreptului de proprietate, încălcându-se astfel limitele revizuirii prevăzute de art.152 alin.(2) din Constituţie, se arată într-un comunicat de presă, remis agenţiei MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici