Băsescu: Oferirea de puncte de sprijin regimurilor separatiste deteriorează stabilitatea regională

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Baku, că orice încercare de a oferi puncte de sprijin regimurilor separatiste este o contribuţie nefastă la deteriorarea stabilităţii regionale, referindu-se la situaţiile din Azerbaidjan, Georgia şi Republica Moldova.

21 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Oferirea de puncte de sprijin regimurilor separatiste deteriorează stabilitatea regională

Băsescu: Oferirea de puncte de sprijin regimurilor separatiste deteriorează stabilitatea regională (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"La preluarea primului meu mandat, am lansat spre dezbatere în atenţia Europei tema problemelor cu care se confruntă regiunea Mării Negre. În ultimii cinci ani am făcut adevărate campanii pe acest subiect. Demersurile noastre au fost întâmpinate cu reacţii diverse, deşi am fost martorii unor evenimente dramatice care au lăsat urme profunde pentru care căutăm astăzi soluţii", a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că inviolabilitatea frontierelor şi suveranitatea sunt cuvinte care au o rezonanţă particulară pentru România.

"Susţinem respectarea principiilor de drept internaţional pentru soluţionarea conflictelor îngheţate din această regiune. Orice încercare de a oferi puncte de sprijin regimurilor separatiste este o contribuţie nefastă la deteriorarea stabilităţii regionale. Avem cu toţii datoria de a sprijini abordările liderilor de la Baku, Tbilisi şi Chişinău. Aceştia depun un efort deosebit de a identifica, împreună cu partenerii europeni şi în cadrul structurilor consacrate la nivel internaţional pentru aceste conflicte prelungite, soluţii viabile şi în limitele principiilor de drept internaţional a căror implementare să readucă pacea şi stabilitatea în regiunea extinsă a Mării Negre", a mai spus Traian Băsescu.

Şeful statului român a reafirmat necesitatea unei soluţii în formatul 5+2 pentru Transnistria, cu păstrarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Republicii Moldova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici