Băsescu: Pacea în Orientul Mijlociu, estenţială pentru România din punct de vedere al securităţii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la plecarea spre Israel, că pacea în Orientul Mijlociu este esenţială pentru România din punctul de vedere al securităţii, el menţionând, în acest context, proximitatea zonei şi numărul însemnat de români care trăiesc în regiune.

13 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Pacea în Orientul Mijlociu, estenţială pentru România din punct de vedere al securităţii

Băsescu: Pacea în Orientul Mijlociu, estenţială pentru România din punct de vedere al securităţii

El a amintit că vizita sa în Israel face parte din şirul de evenimente care marchează împlinirea, în 2008, a 60 de ani de relaţii bilaterale diplomatice.

Băsescu a spus că vizita pe care o face în Israel este extrem de oportună, după ce, în anii trecuţi, a făcut vizite în ţări din zonă precum Siria, Egipt, Liban şi a primit vizite din partea şefilor de stat din Iordania şi Autoritatea Palestiniană. În acelaşi timp, el a menţionat şi întâlnirea pe care a avut-o, săptămâna trecută, cu conducerea Curţii Constituţionale din Iran, instituţie despre care a spus că are prerogative "infinit mai mari" decât cea din România.

Preşedintele a spus că un subiect important pe care îl va aborda în Israel, unde se va întâlni cu preşedintele, cu premierul, cu ministrul de Externe, cu conducerea Parlamentului, cu liderul Opoziţiei, va fi procesul de pace din Orientul Mijlociu.

"Pentru România, pacea în Orientul Mijlociu este esenţială pentru propria securitate", a spus Băsescu, menţionând că zborul din România până în Israel, ţară aflată în acea regiune, este de doar "două ore". El a declarat că un alt motiv pentru care pacea în Orientul Mijlociu este esenţială pentru România, dincolo de proximitatea zonei, ţine de prezenţa numeroasă a românilor în regiune.

El a adăugat că se va discuta despre relaţia bilaterală, arătând că Israelul este cel mai important partener comercial al României din Orientul Mijlociu.

Preşedintele a spus că va avea şi o întâlnire cu mediul de afaceri din Israel, menţionând că importanţa acestei întrevederi ţine de potenţialul investiţional al acestei ţări şi al oamenilor de afaceri israelieni care trăiesc în Europa şi SUA.

Băsescu a adăugat că va vizita "monumentul memorialului victimelor Holocaustului", aşezământul de cult al Bisericii Ortodoxe Române "de la Lăcaşul Sfânt", Biserica Sfântului Mormânt şi, de asemenea, se va întâlni cu reprezentanţi ai românilor care trăiesc în Israel.

Preşedintele Traian Băsescu face o vizită de stat în Israel, în perioada 31 mai - 2 iunie, la invitaţia omologului său, Shimon Peres, în programul vizitei fiind inclus şi un pelerinaj la Locurile Sfinte din Ierusalim.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici