Băsescu: PDL are problema PSD şi PNL - nu are leadership; după Roman şi Băsescu n-a găsit pe nimeni

Preşedintele Traian Băsescu susţine, într-un interviu publicat luni de "România Liberă", că PDL are aceeaşi problemă ca PSD şi PNL, adică nu are leadership, el apreciind că şi cu Blaga preşedinte, fără Boc în fruntea partidului sau fără Videanu prim-vicepreşedinte, PDL ar merge la fel de prost.

38 afișări
Imaginea articolului Băsescu: PDL are problema PSD şi PNL - nu are leadership; după Roman şi Băsescu n-a găsit pe nimeni

Băsescu: PDL are problema PSD şi PNL - nu are leadership; după Roman şi Băsescu n-a găsit pe nimeni (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Întrebat dacă exclude posibilitatea ca PDL să intre în opoziţie înainte de alegerile de anul viitor, Traian Băsescu răspunde pentru România Liberă: "Dacă fac tot posibilul să intre în opoziţie sunt liberi să o facă".

Referindu-se la declaraţia lui Radu Berceanu, care a susţinut că PDL va creşte cu şapte la sută în următoarele 48 de ore după ce Vasile Blaga va fi ales preşedintele partidului, preşedintele Băsescu a apreciat că Berceanu "este lipsit de colegialitate".

Întrebat dacă ar fi mai bine să rămână Emil Boc în fruntea PDL, Băsescu declară că este treaba partidului, precizând însă că trebuie să fie un preşedinte care să nu aservească partidul, având în vedere că PDL "este singurul dintre partidele mari care nu s-a dus cu căciula în mână nici la Voiculescu, nici la Vîntu".

"PDL poate guverna şi după 2012 dacă ia nişte măsuri în timp util, adică în această primăvară. Trebuie să recupereze mesajul anticorupţie prin acţiune, de exemplu, prin eliminarea celor doi parlamentari cu dosare penale, şi în al doilea rând, să nu ajungă să bată din călcâie când sună Vîntu sau Voiculescu", a adăugat el.

Întrebat dacă se teme că Vasile Blaga ar putea bate din călcâie, Traian Băsescu răspunde: "Nu mă tem de nimic, doar ştiu ceea ce ar trebui să facă PDL. S-a demonstrat că se pot câştiga alegeri şi împotriva voinţei celor două mari trusturi de presă şi cred că trebuie să credem că românii sunt mai deştepţi decât Vîntu şi Voiculescu şi lacheii lor".

Pe de altă parte, şeful statului apreciază că ar fi o soluţie ca PDL să disjungă funcţia de preşedinte al partidului de cea de premier.

El apreciază că, dacă Emil Boc şi-a erodat autoritatea în interiorul partidului, este, în primul rând, pentru că nu a avut timp să se ocupe de partid.

"Partidul va decide, dar şi eu sunt de acord că trebuie desfăcută funcţia de premier de cea de preşedinte de partid în acest moment. Altfel, măsurile care s-au luat în 2010 nu s-ar fi putut lua cu un premier care nu era şi preşedintele celui mai mare partid din coaliţie. Politicienii trebuie să înveţe să se adapteze realităţilor. Realitatea acestui moment arată că ar fi bună o despărţire a celor două funcţii, fiindcă mai este de luat o singură măsură dificilă: Codul muncii", adaugă Băsescu.

Şeful statului mai spune că nu doar Boc înseamnă conducerea partidului, ci şi Biroul Permanent, care-i include şi pe "greii" Vasile Blaga şi Adriean Videanu.

"Nici pe Radu Berceanu nu-l opreşte nimeni să participe. Cei trei au o influenţă foarte mare în partid şi au fost degrevaţi de funcţii administrative de cinci luni. Şi cu toate acestea nu se vede nicio îmbunătăţire a felului cum funcţionează partidul. Nu e un atac la nici unul dintre ei, fiindcă toţi cei din conducere sunt responsabili. De ce-ar merge mai bine partidul dacă Blaga ar fi preşedinte, când el este acolo în fruntea PDL. Ce s-ar întâmpla dacă n-ar mai fi Boc preşedinte sau Videanu prim-vicepreşedinte? Ar funcţiona la fel de prost ca şi acum, pentru că toţi aceşti oameni: Boc, Blaga, Videanu sunt în conducerea partidului, sunt primii trei oameni din partid", mai declară Traian Băsescu.

Întrebat de ce crede că aceşti oameni grei, pe care i-a menţionat, nu se implică, preşedintele răspunde: "E greu de spus, aş fi tentat să cred că atât pot să facă. E plină piaţa de foarte mulţi oameni care l-au făcut pe Băsescu preşedinte: Adriana Săftoiu, Claudiu Săftoiu, Vasile Blaga. Fiecare dintre ei când au fost în situaţia de a-i face pe alţii ceva, n-au reuşit. Blaga n-a reuşit să se facă primar general în Bucureşti, deşi m-a făcut pe mine de două ori preşedinte. Eu am avut grijă să am întotdeauna o echipă pe care să o conduc: nu echipa să mă conducă pe mine, de aceea PDL a avut succes când a fost cu mine".

El mai apreciază că PDL a ajuns la procentajul care "să-l facă din nou să se unească, să-l aducă din nou cu picioarele pe pământ, să-l aducă din nou la principii, să realizeze că se cunosc toţi demult, că-şi datorează carierele unii altora şi că doar împreună pot avea succes".

Referindu-se la informaţiile privind crearea unui nou partid, eventual prin plecarea unei părţi a aripii reformiste, dacă aceasta nu-şi găseşte un loc la vârful PDL, Traian Băsescu precizează că nu pledează pentru reformişti vs. vechea gardă.

"Eu pledez pentru împrospătarea echipei de conducere a PDL, chiar dacă sunt oameni care nu au crescut în partid. I-am avut consilieri pe Cristian Preda şi pe Teodor Baconschi, sunt oameni care-ţi pot furniza idei politice de cea mai mare valoare. PDL are nevoie de astfel de oameni, de Monica Macovei, Sever Voinescu, de Traian Ungureanu. De ce i-ar ţine deoparte? De ce n-ar fi loc între cei 15 vicepreşedinţi de aceşti cinci oameni, pentru că n-au lipit afişe?", adaugă el.

Băsescu se declară încrezător că partidul nu se va rupe, dar consideră că pericolul este de a nu face ceea ce trebuie pentru a se relansa.

Întrebat cum ar trebui să fie viitorul şef al PDL, ca să poate readuce partidul pe linia de plutire, Traian Băsescu răspunde: "Poate fi oricine, şi Boc, şi Blaga, şi Flutur, marea problemă este că şi PDL are aceeaşi problemă ca şi PSD sau PNL: nu are leadership. După Ion Iliescu nu a mai apărut un politician de mare calibru în PSD, în PNL Tăriceau a fost cel mai important om politic, dar l-au abandonat. PDL e în aceeaşi situaţie, după Petre Roman şi Traian Băsescu nu au mai găsit pe altcineva".

În ceea ce priveşte soluţia, Băsescu apreciază că este vorba despre o echipă în jurul unui preşedinte de partid.

"Alegerile viitoare prefigurează o premieră: alegeri fără lideri-locomotivă - nici unul dintre liderii partidelor actuale nu va putea trage partidul. Totul e să nu ai un lider care să nu te tragă în jos şi să nu se producă fracturi în PDL, fiindcă văd că Vîntu şi Voiculescu se străduiesc în acest sens: ba lăudând pe unii, ba acuzând pe alţii, ba inventând dispute între Blaga şi Băsescu. E evident că cele două televiziuni mizează pe fracturarea PDL, ca măcar o parte din PDL să fie ruptă din capacitatea de vot parlamentară a partidului. Sper ca liderii PDL să nu ia în seamă acest joc".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici