Băsescu: Pe teritoriul naţional nu pot fi create autonomii locale

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că poziţia sa este "tranşantă şi fără echivoc" în ce priveşte autonomia teritorială, invocând articolele 1 şi 152 din Constituţie şi precizând că, din acest punct de vedere, pe teritoriul naţional nu pot fi create autonomii locale.

18 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Pe teritoriul naţional nu pot fi create autonomii locale

Preşedintele, "fără echivoc": Pe teritoriul naţional nu pot fi create autonomii locale (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele a făcut aceste trimiteri către Constituţie după o întâlnire cu autorităţile locale din judeţele Harghita şi Covasna, cărora le-a transmis că toate discuţiile vor fi purtate în interiorul prevederilor Constituţiei.

"Niciun politician român nu se poate angaja în revizuirea Constituţiei", a spus Băsescu, care a venit la întâlnirea cu jurnaliştii cu un exemplar din Constituţia României, din care a citit articolele 1 şi 152 referitoare la caracterul statului şi la faptul că acesta nu este supus revizuirii.

Băsescu: Politicienii maghiari nu au explicat localnicilor ce scrie în Constituţie

Băsescu s-a declarat convins că niciun politician maghiar nu le-a explicat locuitorilor, când le-a vorbit despre autonomia teritorială, ce prevede Constituţia României, precizând că secuii sunt oameni corecţi şi nu ar fi tolerat să fie minţiţi.

Şeful statului a spus că îşi menţine afirmaţiile făcute la Budapesta, respectiv că prin Constituţie nu este permisă niciodată autonomia teritorială, făcând referire la articolul 152 din legea fundamentală.

El a mai spus că parlamentarii au jurat să respecte Constituţia, iar aleşii locali, în angajamentul lor, se obligă să acţioneze în interesele legii fundamentale.

"Consider că nu am jignit pe nimeni. Ca preşedinte, am apărat prin afirmaţii ce este scris în Constituţia României", a afirmat Băsescu.

El şi-a exprimat convingerea că niciun politician maghiar nu a mers la cetăţeni să le explice, atunci când au vorbit despre autonomie teritorială, care sunt prevederile Constituţiei în acest sens.

"Secuii sunt oameni corecţi, nu ar fi tolerat să fie minţiţi", a adăugat preşedintele.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în urmă cu aproximativ două săptămâni, la finalul discuţiilor cu omologul său ungar, László Sólyom, că în România nu va exista niciodată autonomie teritorială, iar preşedintele Ungariei spunea că ţara sa va continua să susţină această aspiraţie a minorităţii maghiare din România.

Citeşte şi:

Primarii maghiari nu vor renunţa la autonomia Ţinutului Secuiesc

Băsescu: În România nu va exista niciodată autonomie teritorială

Băsescu: Trei miniştri vor merge la Odorheiu Secuiesc vineri

Băsescu s-a întâlnit cu şefii poliţiei din Covasna şi Harghita

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici