Băsescu: Poziţia privind Kosovo nu este una personală, a preşedintelui, ci a Parlamentului României

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că poziţia României în privinţa Kosovo şi a aderării Serbiei la structurile UE nu reprezintă poziţia sa personală, ci a Parlamentului României şi a poporului român, pe care le reprezintă.

45 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Poziţia privind Kosovo nu este una personală, a preşedintelui, ci a Parlamentului României

Băsescu: Poziţia privind Kosovo nu este una personală, a preşedintelui, ci a Parlamentului României (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele Boris Tadic a ţinut să-i mulţumească lui Traian Băsescu pentru poziţia pe care România a adoptat-o în privinţa Kosovo şi a aderării Serbiei la UE.

"Mulţumesc domnului Băsescu pentru poziţia de principiu în privinţa Kosovo şi pentru susţinerea noastră când este vorba de integrarea europeană. Colaborarea noastră este foarte importantă pentru viitorul Serbiei", a declarat Boris Tadic.

Preşedintele sârb a mai spus că, în timpul întâlnirii pe care a avut-o cu Traian Băsescu, s-a discutat despre chestiuni economice, dar şi despre sprijinul pe care România l-ar putea oferi din postura de membru al UE pentru aderarea Serbiei la structurile comunitare.

"Azi, companii mari precum Ford şi Nokia sunt în România şi noi estimăm succesul pe care România îl va avea în economie. România a devenit şi un membru al Uniunii Europene, lucru pe care îl doreşte şi Serbia. Sunt convins că România va susţine Serbia în eforturile sale de a adera la Uniunea Europeană, aşa cum a făcut-o până acum", a declarat Boris Tadic.

Preşedintele Traian Băsescu a ţinut să precizeze că poziţia României în privinţa Kosovo este a Parlamentului României şi a poporului român şi nu una personală, "a preşedintelui României".

"Poziţia noastră în privinţa Kosovo-Metohia vreau să ştiţi că nu este o poziţie personală a preşedintelui României, ci este poziţia Parlamentului român, este poziţia poporului român, pe care eu doar o exprim", a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a apreciat că preşedintele Boris Tadic şi guvernul sârb au creat condiţiile unei stabilităţi politice pe termen mediu şi lung.

"Stabilitatea politică permite conducerii politice a Serbiei, preşedintelui Tadic, parlamentului şi Guvernului să dezvolte o viziune pe termen lung care să ducă la îndeplinirea obiectivelor, adică intrarea în UE", a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele României a afirmat că va sprijini aderarea Serbiei la structurile comunitare, România putând oferi din experienţa acumulată în "procesul dificil al tranziţiei".

"Adaptarea instituţiilor unui stat la standardele Uniunii Europene este un lucru dificil. Adaptarea pieţei interne este de asemenea un lucru dificil. Procesele de privatizare care trebuie să aibă loc sunt de asemenea dificile şi uneori costisitoare social. Însă nimeni nu le-a putut evita dintre ţările care au luat decizia de a deveni membri ai Uniunii Europene", a afirmat preşedintele Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici