Băsescu: Punctul nevralgic în zona Mării Neagre, conflictele îngheţate ce pot fi reactivate oricând

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Constanţa, unde a participat la o conferinţă pe teme de securitate în zona Mării Negre, că "punctul nevralgic" al acestei regiuni îl reprezintă conflictele îngheţate din regiunile separatiste, care pot fi reactivate în orice moment.

17 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Punctul nevralgic în zona Mării Neagre, conflictele îngheţate ce pot fi reactivate oricând

Băsescu: Punctul nevralgic în zona Mării Neagre, conflictele îngheţate ce pot fi reactivate oricând (Imagine: Mediafax Foto)

"În vara acestui an, cele mai mari temeri ale noastre cu privire la ameninţările la adresa securităţii regionale au fost confirmate. Conflictele îngheţate au redevenit punctul nevralgic al unei regiuni care se află în pragul unor evoluţii îmbucurătoare în ceea ce priveşte dezvoltarea demografică şi creşterea economică. Scutul democraţiei nu a fost suficient pentru a apăra unul dintre statele regiunii, Georgia, de secesiune. Este posibil ca răspunsul nostru la aspiraţiile europene şi euroatlantice ale statelor din regiune să nu fi fost adecvat”, a declarat preşedintele Băsescu, la conferinţa organizată la Constanţa pe teme de securitate în regiunea Mării Negre, la care iau parte experţi şi reprezentanţi ai Bundestag, ai KAS, precum şi reprezentanţi politici din statele riverane Mării Negre.

Şeful statului a apreciat că este posibil ca susţinerea proceselor democratice interne şi a dezvoltării economice din statele regiunii să nu fi fost suficientă pentru crearea unui climat de securitate stabil.

În opinia preşedintelui, una din lecţiile conflictului georgian este aceea că "respectarea principiilor Cartei Naţiunilor Unite şi a Actului final de la Helsinki cu privire la integritatea teritorială a statelor şi a inviolabilităţii frontierelor trebuie să rămână componenta esenţială a ordinii de drept internaţională".

"Consecvenţa în aplicarea acestor principii este cheia stabilizării regiunii, iar evenimentele din ultimele luni nu fac decât să valideze aceste afirmaţii. Evoluţiile din Georgia au demonstrat că orice conflicte îngheţate pot fi reactivate în orice moment. Aşa numitele conflicte îngheţate au fost menţinute într-un regim de stagnare aparentă, fiind în fapt un mijloc de presiune permanent asupra statului pe al cărui teritoruiu se află, fie că este vorba de Republica Moldova, de Georgia, de Armenia sau de Azerbaidjan”, a declarat Traian Băsescu.

El consideră că problemele de securitate ale regiunii, conflicte îngheţate, migraţie, trafic, trebuie să fie abordate prin cooperarea între statele riverane Mării Negre şi trebuie să beneficieze de sprijin european şi euroatlantic.

"România are o proiecţie proprie, naţională asupra viitorului regiunii. În viziunea noastră, Marea Neagră trebuie să devină un stat de reală cooperare, în cadrul unui proces multilateral, sprijinit de partenerii noştri europeni şi de partenerii euroatlantici” a precizat Băsescu.

Preşedintele a mai spus că pentru securizarea regiunii este nevoie de aportul Alianţei Nord Altantice, care, cu prilejul summit-ului de la Bucureşti, a lansat proiecte încurajatoare în acest sens, ca parte a unei viziuni pe termen lung.

"Principiul de acţiune în regiune, pe care îl susţine România, este solidaritatea transatlantică, prin complementaritatea dintre UE şi NATO", a adăugat Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a participat, miercuri, la Constanţa, la o întâlnire de lucru pe tema "Securitate sporită în regiunea Mării Negre - oportunităţi, iniţiative şi instrumente", organizată de Fundaţia Konrad-Adenauer-Stiftung România.

La lucrări participă experţi şi reprezentanţi ai Bundestag-ului, ai KAS, precum şi reprezentanţi politici din statele riverane Mării Negre, din Bulgaria, Georgia, Federaţia Rusă, România, Ucraina şi Turcia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici