Băsescu: Referendumul e o lecţie, inclusiv pentru mine

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seara, că referendumul pentru votul uninominal este o lecţie, inclusiv pentru el şi a precizat că nu va înceta să susţină primenirea clasei politice.

2 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Referendumul e o lecţie, inclusiv pentru mine

Băsescu: Referendumul e o lecţie, inclusiv pentru mine

"În ceea ce priveşte referendumul, se constituie într-o lecţie inclusiv pentru mine, însă nu voi înceta să cred şi să susţin că românii doresc reformarea clasei politice. Acest lucru se vede foarte bine şi din modul cum au votat cei aproape 5 milioane de români care au venit la urne", a spus Băsescu.

El a ţinut să sublinieze că 89% din cei aproape 5 milioane de oameni care s-au prezentat la referendum au votat pentru votul uninominal majoritar.

"Nu aş trata cu indiferenţă acest rezultat, prevalându-mă de o lege pe care o consider strâmbă, în care există obligativitatea atingerii unui prag", a spus Băsescu.

El a adăugat că aceia care au votat pentru votul uninominal doresc reformarea clasei politice, "nu doresc o cale de mijloc" şi vor să îşi cunoască în mod precis deputatul şi senatorul pe care îl aleg.

Băsescu a spus că-şi reproşează faptul că nu a putut aloca mai mult timp explicării necesităţii ca electoratul să meargă la vot, dar a invocat programul încărcat determinat de obligaţiile funcţiei pe care o deţine.

"Cu certitudine, chiar dacă mai aveam două săptămâni, nu aş fi reuşit să conving să meargă la vot 50% plus unu din electorat, dar poate ar fi fost o participare mai apropiată de cea de la referendumul din 19 mai", a spus Băsescu.

Traian Băsescu a adăugat că va trebui analizată cu atenţie Legea referendumului, pentru că votul de duminică este proba inechităţii acesteia.

Potrivit lui Băsescu, când este vorba de interesul partidelor, cum ar fi cel de a-şi trimite oameni în Parlamentul European, sau când este vorba de un interes politic de demitere a preşedintelui, nu este necesară atingerea unui anumit procent pentru ca votul să fie validat, dar când este vorba de un interes al românilor exprimat clar, cum ar fi cel exprimat duminică de cei care au votat în favoarea uninominalului majoritar, atunci se aplică procentul de validare.

Potrivit şefului statului, această situaţie dovedeşte inechitatea Legii referendumului.

Băsescu a spus că, din cei aproape 5 milioane de români care s-au prezentat la vot, 4 milioane au votat în favoarea uninominalului.

El a ţinut să sublinieze că peste 80% dintre votanţii tuturor partidelor care au participat la europarlamentare au votat pentru introducerea votului uninominal majoritar, ceea e dovedeşte, în opinia sa, că există în rândul electoratului voinţă de reformare a clasei politice, indiferent de preferinţele politice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici