Băsescu:România nu e în situaţia Greciei,are la îndemână instrumentele să evite o astfel de situaţie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că România nu este în situaţia Greciei şi că are la îndemână toate instrumentele să evite o astfel de situaţie, dar a menţionat că nu ar vrea să se înţeleagă că ţara este într-o "situaţie roz".

22 afișări
Imaginea articolului Băsescu:România nu e în situaţia Greciei,are la îndemână instrumentele să evite o astfel de situaţie

Băsescu:România nu e în situaţia Greciei,are la îndemână instrumentele să evite o astfel de situaţie (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Şeful statului a menţionat că a dorit să prezinte în conferinţa de presă unele explicaţii, pentru ca cei care au bunăvoinţă să transmită corect realităţile din România, iar românii să ştie cum stă ţara lor.

"România nu este în situaţia Greciei. România poate ajunge, dar în niciun caz nu suntem în situaţia Greciei", a spus Băsescu.

"Mai mult, România are la îndemână toate instrumentele să evite o astfel de situaţie", a continuat el, menţionând că singura problemă este dacă vrem sau dacă putem să utilizăm aceste instrumente. El a apreciat că unul din cele mai importante lucruri ar putea fi legat de solidaritatea UE şi a instituţiilor financiare.

"N-aş vrea să se înţeleagă că suntem într-o situaţie roz", a subliniat Băsescu, opinând că "suntem într-o situaţie dificilă", care permite aplicarea de corecţii.

Preşedintele Băsescu a mai spus că, după 20 de ani de la Revoluţie şi 20 de ani de democraţie, evoluţia democratică a fost însoţită de dezvoltarea unui stat clientelar, acceptată de întreaga clasă politică, în paralel cu dezvoltarea statului democratic.

"Sistemul politic, dar şi social pe care l-am dezvoltat în România este un sistem bolnav", a opinat el, adăugând că acesta trebuie tratat printr-un proces de modernizare a statului. El a menţionat că dezvoltările sistemului clientelar nu fac decât să afecteze puternic valorile unui stat democratic modern, iar soluţia este reforma statului.

Traian Băsescu a apreciat totodată că statul român nu-şi poate permite să mai finanţeze propriile sisteme, pe care le-a dezvoltat strâmb.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici