România nu e în situaţia Greciei. Vezi toate declaraţiile făcute de Băsescu în conferinţa de presă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că România nu este în situaţia Greciei şi că are la îndemână toate instrumentele să evite o astfel de situaţie, dar a menţionat că nu ar vrea să se înţeleagă că ţara este într-o "situaţie roz".

74 afișări
Imaginea articolului România nu e în situaţia Greciei. Vezi toate declaraţiile făcute de Băsescu în conferinţa de presă

Preşedintele Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"România nu este în situaţia Greciei. România poate ajunge, dar în niciun caz nu suntem în situaţia Greciei", a spus Băsescu.

"Mai mult, România are la îndemână toate instrumentele să evite o astfel de situaţie", a continuat el, menţionând că singura problemă este dacă vrem sau dacă putem să utilizăm aceste instrumente. El a apreciat că unul din cele mai importante lucruri ar putea fi legat de solidaritatea UE şi a instituţiilor financiare.

"N-aş vrea să se înţeleagă că suntem într-o situaţie roz", a subliniat Băsescu, opinând că "suntem într-o situaţie dificilă", care permite aplicarea de corecţii.

României îi lipsesc 500 mil de euro pentru a putea plăti pensiile la timp

Preşedintele Băsescu a declarat că României îi lipsesc 500 mil de euro pentru a putea plăti pensiile la timp şi din acest motiv a propus reducerea acestora cu 15%.

"Pentru a plăti pensiile 100% ar trebui să putem transfera minim 2,2 miliarde de euro. Din acest motiv soluţia pe care am propus-o în discuţiile cu FMI, cu BM şi UE a fost reducerea cu 15% a pensiilor", a mai spus Băsescu.

Preşedintele a menţionat că referitor la durata măsurii de diminuare cu 15% a veniturilor pensionarilor doreşte să spună că intenţia pe care a discutat-o cu Guvernul este ca măsura să fie menţinută până la finele anului.

Preşedintele a declarat că sistemul de pensii are o problemă financiară, de lipsă de fonduri, dar şi una de funcţionare.

El a precizat că există 1,8 milioane de pensionari cu stagiu complet de cotizare şi 1,3 milioane de pensionaţi la cerere, fără stagiu complet, şi 906 mii de pensionaţi pe caz de boală.

Sistemele politic şi social sunt bolnave

Preşedintele Băsescu a mai spus că, după 20 de ani de la Revoluţie şi 20 de ani de democraţie, evoluţia democratică a fost însoţită de dezvoltarea unui stat clientelar, acceptată de întreaga clasă politică, în paralel cu dezvoltarea statului democratic.

"Sistemul politic, dar şi social pe care l-am dezvoltat în România este un sistem bolnav", a opinat el, adăugând că acesta trebuie tratat printr-un proces de modernizare a statului. El a menţionat că dezvoltările sistemului clientelar nu fac decât să afecteze puternic valorile unui stat democratic modern, iar soluţia este reforma statului.

Traian Băsescu a apreciat totodată că statul român nu-şi poate permite să mai finanţeze propriile sisteme, pe care le-a dezvoltat strâmb.

Potrivit şefului statului, singura noastră soluţie este reforma statului.

"Contrar veseliei televizate că România e ca Grecia, vă spun că mai avem 2 ani pentru a ajunge la performanţele Greciei. Avem timp să luăm măsuri", a spus Băsescu.

Ajutoarele sociale costă peste 2 milarde de euro

"În momentul de faţă, în România sunt circa 200 de ajutoare de care românii pot beneficia. Aceste ajutoare costă anul acesta peste două miliarde de euro şi de ele beneficiază circa şapte milioane de români. Mare parte din aceste ajutoare sunt nejustificate şi reprezintă o altă formă de clienterism. Sunt persoane care cumulează mai multe ajutoare şi au ajuns la venituri de peste 3.000-5.000 de lei. Într-un singur judeţ am constat că sunt foarte mulţi oameni care primesc ajutorul de şomaj dar lucrează şi la negru", a mai spus Băsescu.

Cea mai bună opţiune a fost aceea pe care noi am luat-o

Preşedintele Băsescu a declarat că speră ca miercuri să discute cu Guvernul ansamblul măsurilor pentru reducerea cheltuielilor publice, menţionând că apoi va sta la dispoziţia reprezentanţilor pensionarilor sau sindicatelor pentru a oferi explicaţii.

"Sper că miercuri, într-o discuţie cu Guvernul, să văd cum arată tot programul, pentru că nu ne putem limita strict la aceste măsuri, ele sunt insufieciente", a spus Băsescu, subliniind că, după respectiva discuţie, va sta la dispoziţia organizaţiilor de pensionari şi a sindicatelor pentru explicaţii.

Şeful statului a opinat că, fără a avea ansamblul de măsuri, ar fi prematur să angajeze discuţii cu aceste categorii. El a adăugat că este important să poată da explicaţii care sunt verificate şi agreate de Guvern.

"Cea mai bună opţiune a fost aceea pe care noi am luat-o. Pentru a adopta soluţia au fost consultări temeinice, cu proiecţii pentru 2012 - 2013, cu Guvernul şi Banca Naţională", a mai spus Băsescu.

Cei care au introdus în grupul de pensionari un grup predispus la violenţe să înceteze

Băsescu a afirmat că ştie că există politicieni pentru care "soluţia" pentru această perioadă este stimularea violenţei, avertizându-i public pe aceştia "să nu încerce".

"Avertizez public să nu încerce să creeze acte de violenţă, spaime pentru oameni. N-o spun întâmplător, ci vorbesc pe ceea ce ştiu. Există politicieni care cred că a stimula violenţa este soluţia", a spus Băsescu, fără a da detalii despre sursa informaţiilor pe care le are şi fără a-i nominaliza pe cei la care se referă.

Nu cred că Guvernul Boc ar trebui să demisioneze

Preşedintele Băsescu a declarat, răspunzând unei întrebări, că nu crede că Guvernul Boc ar trebui să demisioneze, apreciind că ultimul lucru de care România are nevoie este o criză politică.

"Nu cred că Guvernul Boc ar trebui să demisioneze, este ultimul lucru de care avem nevoie în momentul de faţă", a spus Băsescu.

Întrebat de ce a ales să iasă în locul premierului Boc şi să vorbească despre aceste măsuri Băsescu a răspuns: "Nu am vocaţia laşului. Am semnalat la momentul la care s-a dat faimoasa lege a pensiilor că fondul de pensii va rămâne fără acoperire", a spus Băsescu.

"Şeful statului, când se iau măsuri dificile pentru români, are obligaţia să-şi asume parte din soluţii sau să recunoască problema şi să spună «da, sunt alături de acest program»", a declarat Băsescu.

Este posibilă renegocierea acordului cu FMI

"Este posibilă renegocierea acordului cu Fondul şi să spunem «ne oprim, populaţia nu accepă măsurile şi renegociem acordul cu Fondul». Renegocierea acordului cu FMI ar însemna pierderea tranşei din iunie dar nu e o nenorocire. Consecinţele le ştiu, reduceri de salarii dar şi majorarea taxelor. Nu avem alte soluţii. Avem urgenţa nevoii de a încasa tranşa din iunie", a pus Băsescu.

Trebuie să privim cu multa atenţie alocaţia pentru creşterea copilului

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că speră ca indemnizaţia pentru creşterea copilului să fie " minim afectată".

El a precizat că nu va poate spune "cum ies socotelile" pe care le face Guvernul în aceasă chestiune, dar are speranţa că indemnizaţia pentru creşterea copilului nu va fi sau va fi foarte puţin afectată.

"Sper să fie minim afectată", a spus şeful statului.

El a apreciat totodată că alocaţia pentru copii nu trebuie atinsă.

"Trebuie să privim cu multa atenţie alocaţia pentru creşterea copilului. Sper să fie minim afectată. Nu vă pot spune exact. În momentul de faţă se fac calculele pe fiecare variantă. Trebuie reduse programele sociale cu 15%. Cele care vizează copiii au o adresabilitate precisă, nu sunt în categoria de ajutoare despre care să spui că sunt exagerate", a spus Băsescu.

Băsescu a mai spus că nu exclude posibilitatea ca Guvernul să adopte o hotărâre care să nu vizeze o reducere de sus până jos a acestor ajutoare.

România a primit 12,02 miliarde de la FMI, Banca Mondială şi UE

"Până acum, de la FMI, România a primit 9.2 mld de euro, de la UE 2.5 mild euro şi de Banca Mondială 300 milioane, în total 12, 02 miliarde. Din aceştia, 7.1 mld au mers direct la BNR pentru consolidarea rezervei naţionale iar 4.91 mld au mers la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului pe anul trecut", a spus Băsescu.

Ar fi extraordinar dacă politicienii ar renunţa la salariile de la stat

"Ar fi extraordinar, clasa politică ar arăta că este solidară. E un gest pe care toţi îl putem face până la 31 decembrie. Ar fi un gest psihologic, aceste salarii totalizate nu cred că permit majorarea vreunei pensii. Dar gestul ar fi unul de solidaritatea. Aici nu vorbim doar de salarii, ci şi de sume forfetare", a mai spus Băsescu.

Despre reducerea salariilor în sistemul bugetar

"Problema cheie este că dacă această pârghie, a reducerii salariilor cu 25 % va fi urmată de un proces de selecţie a celor care sunt în funcţie acum, astfel ca la 31 decembrie cei care sunt în plus să plece din instituţie", a declarat Băsescu.

"Nu discutăm neapărat de o abordare liniară, nu o să faci asta într-un spital unde e deficit de cadre. Nu o să faci asta într-o şcoala dacă sunt puţţini profesori", a mai spus Băsescu.

"Trebuie stabilite criteriile pentru evaluarea funcţionarilor, a bugetarilor care trebuie disponibilizaţi. Trebuie să existe un dialog între sindicate şi Guvern. Sindicatele ne-au cerut de multe ori criterii. Acum este timp ca într-o săptămână să adopte criterii aprobate de cele doua părţi şi în baza lor să se facă disponibilizări", a opinat Băsescu.

Premierul nu mi-a spus că vrea să demisioneze

Băsescu a declarat că premierul Emil Boc nu i-a spus, cel puţin până acum, că ar dori să se retragă din fruntea Guvernului, menţionând că astfel de discuţi nu se poartă de multe ori, ci o singură dată.

Întrebat dacă Emil Boc i-a spus că ar vrea să se retragă din fruntea Guvernului, Băsescu a răspuns: "Cel puţin până acum nu mi-a spus aşa ceva".

El a adăugat că "lucrurile astea nu se discută de multe ori, ci o singură dată".

Preşedintele declarase, anterior, răspunzând unei întrebări, că nu crede că Guvernul Boc ar trebui să demisioneze, apreciind că ultimul lucru de care România are nevoie este o criză politică.

"Prim-ministrul Emil Boc nu mi-a spus până acum ca ar vrea să se retragă", a declarat preşedintele Băsescu răspunzând unei întrebări venite din partea presei.

Dacă pierdem trenul de reducere a cheltuielilor intrăm într-o spirală foarte rea

"Dacă programul nu se duce la îndeplinire, se recurge la măsura cu care a venit Fondul la Bucureşti, creştere de fiscalitate şi de reducere în sistemul bugetar. Dacă pierdem trenul de reducere a cheltuielilor intrăm într-o spirală foarte rea. Suntem în momentul în care ne cam decidem soarta. Încă suntem într-o situaţie în care suntem în regulă. Ratarea acestui program ne scoate de pe pieţe şi nu se poate reveni decât la formula iniţială", a spus Băsescu.

Dacă programul eşuează, Guvernul şi Parlamentul îşi vor asuma răspunderea

"Guvernul îşi asumă răspunderea dacă acest program eşuează. Preşedintele face anunţuri, nu poate tăia salarii", a declarat Băsescu.

25% din angajaţii Administraţiei Prezidenţiale vor pleca acasă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, răspunzând unei întrebări, că 25 la sută dintre angajaţii Administraţiei Prezidenţiale "vor pleca acasă" ca urmare a aplicării măsurilor de reducere a cheltuielilor în instituţiile publice.

El a fost întrebat câţi noi şomeri vor exista în urma aplicării de către Guvern a măsurilor privind reducerea cheltuielilor publice, răspunzând că va avea o cifră în acest sens miercuri, după discuţia cu Executivul.

Întrebat dacă vor fi făcute disponibilizări la Preşedinţie, Băsescu a răspuns pozitiv. Întrebat câţi dintre angajaţii Administraţiei Prezidenţiale îşi vor pierde locurile de muncă, el a răspuns că este vorba de 25% dintre aceştia.

Voi respinge legea ANI dacă s-a diminuat capacitatea pentru care ea a fost creată

Băsescu a anunţat că va refuza promulgarea Legii ANI dacă va constata că "s-au făcut excese" în diminuarea capacităţii Agenţiei de a răspunde raţiunii pentru care ea a fost creată.

"Nu voi promulga o lege care este în afara a ceea ce ar fi putut să se facă ţinându-se cont şi de observaţiile Curţii Constituţionale. Daca s-au făcut excese în a se diminua capacitatea ANI de a răspunde motivului pentru care a fost creată, vă asigur că o voi întoarce", a spus preşedintele, întrebat dacă va promulga sau nu noua formă a legii după care Agenţia Naţională de Integritate ar urma să funcţioneze.

Preşedintele a precizat că nu cunoaşte în detaliu noua formă a legii ANI şi nu a "citit" nimic pe această temă, arătând că se va informa în perioada următoare.

Mama nu mă critică, deşi nu-i convine pensia mai mică

"Mama nu mă critică, deşi nu-i convine pensia mai mică. Şi mama, şi soacra şi socrul vor fi afectaţi de reducerea pensiilor, dacă se va adopta această măsură", a spus Băsescu.

Obiectivul este reducerea cheltuielilor, nu şi menţinerea întregului personal bugetar

"Ca să poată reveni la salariile dinainte, instituţiile publice trebuie să facă reduceri de personal. Obiectivul este reducerea cheltuielilor, nu şi menţinerea întregului personal bugetar", a spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici