Băsescu: România va acţiona să aducă în instanţele internaţionale autorii violenţelor din Chişinău

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, în Parlament, că România va întreprinde toate măsurile pentru a-i aduce în faţa instanţelor internaţionale pe cei care au iniţiat, ordonat şi executat acţiunile de la Chişinău, adăugând că utilizarea armelor împotriva cetăţenilor constituie o crimă.

18 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România va acţiona să aducă în instanţele internaţionale autorii violenţelor din Chişinău

Băsescu: România va acţiona să aducă în instanţele internaţionale autorii violenţelor din Chişinău (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Băsescu a spus că România va cere efectuarea unor anchete europene pentru stabilirea responsabilităţilor în ceea ce priveşte abuzurile autorităţilor din Republica Moldova.

"Suntem îngrijoraţi de represaliile pe care autorităţile Republicii Moldova le întreprind, de încălcările grave ale drepturilor omului. Situaţia este agravată de limitarea şi blocarea activităţii reprezentanţilor mass-media, acţiuni prin care se încearcă să se ascundă opiniei publice abuzurile şi comportamentul brutal al forţelor de ordine. Jurnaliştii care mai pot transmite menţionează răpiri de persoane, reţineri abuzive, ameninţări, terorizarea cetăţenilor, fabricarea de dosare, anchete fără asigurarea asistenţei juridice pentru persoanele reţinute", a spus Băsescu.

El a adăugat că şi în cazul în care alegerile parlamentare de la Chişinău s-ar fi desfăşurat corect, libertăţile cetăţeneşti nu pot fi anulate.

"Am învăţat din istoria recentă că cenzura asupra mass-media, ameninţările şi violenţele asupra jurnaliştilor reflectă un sentiment de ilegitimitate şi nereprezentativitate. Este condamnabilă ameninţarea cetăţenilor cu folosirea armelor, ameninţare venită din partea unor lideri marcanţi ai Republicii Moldova şi care trădează o atitudine de neînţeles faţă de valoarea unică a vieţii fiecărui om. Atragem atenţia că utilizarea armelor împotriva populaţiei civile, în rândul cărora se regăsesc şi cetăţeni români, constituie o crimă. În situaţia înregistrării, în asemenea circumstanţe, de victime omeneşti, autorităţile române vor întreprinde toate măsurile pentru aducerea în faţa justiţiei penale internaţionale a persoanelor care au executat şi comandat astfel de acţiuni", a spus preşedintele.

El a menţionat că România îşi manifestă preocuparea faţă de "agresarea şi măsurile ilegale întreprinse până acum împotriva cetăţenilor români".

Şeful statului a spus că România va analiza formele de asistenţă umanitară şi protecţie pentru cei ale căror viaţă şi integritate fizică sunt ameninţate.

"Represaliile care au loc în Republica Moldova, încălcarea libertăţilor fundamentale, a drepturilor omului, a libertăţii de expresie, expulzarea unor jurnalişti şi acuzaţiile la adresa statului român obligă România să ceară efectuarea unei anchete europene asupra responsabilităţilor pentru represiunile din ultimele zile. În condiţiile în care măsurile represive vor continua, România va analiza, în conformitate cu normele internaţionale, formele de asistenţă umanitară şi de protecţie pentru cei a căror viaţă şi integritate fizică sunt ameninţate", a spus şeful statului.

El s-a pronunţat, totodată, pentru evitarea izolării cetăţenilor moldoveni de restul Europei.

"Vom continua să asigurăm sprijin persoanelor din Republica Moldova care se consideră români şi simt româneşte. Nu trebuie să acceptăm ca cei de acolo să fie izolaţi de restul Europei", a apreciat Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici