Băsescu: România va face un raport pe care îl va trimite statelor UE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că România va face un raport referitor care "să clarifice" îndeplinirea de către ţara noastră a angajamentelor asumate la aderarea la UE, pe care îl va trimite statelor membre şi Comisiei Europene.

27 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România va face un raport pe care îl va trimite statelor UE

Băsescu: România va face un raport pe care îl va trimite statelor UE (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Este un raport care să clarifice că ne respectăm angajamentele", a precizat Traian Băsescu, într-o conferinţă de presă organizată la Palatul Cotroceni.

Întrebat cine va face acest raport, Băsescu a răspuns: "Guvernul".

Întrebat dacă un astfel de raport nu depăşeste "uzanţele" în relaţia cu CE, fiind o premieră, preşedintele a răspuns că, probabil, nu a mai fost nicio ţară căreia să i se scrie în raport că nu-şi respectă angajametele faţă de UE. "De aceea vorbesc de Schegen cu multă atenţie şi îngrijorare", a adăugat el.

"Eu nu las lucrurile strict în frame-ul acestui raport. România nu este responsabilă în faţa Comisiei Europene, ci în faţa statelor membre. CE a fost delegată de statele membre să pună în funcţiune acest mecanism împreună cu România", a mai spus şeful statului, întrebat de ce doreşte realizarea acestui document.

Preşedintele Băsescu a precizat că statul român îşi va informa "colegii" din UE că îşi respectă angajamentele şi că "Legea ANI a fost un incident politico-constituţional".

De asemenea, Băsescu a declarat că România trebuie să aibă o relaţie "decentă" cu CE, dar că nu va accepta formulări care nu reflectă realitatea.

"Întotdeauna am considerat că trebuie să avem o relaţie decentă cu CE. Nu vom accepta formulări care nu reflectă realitatea. România este mare şi are 22 milioane de români. Cred că formularea este nedreaptă. Sunt obligat să reacţionez, arătând că România îşi respectă obligaţiile, că nu acceptă ca MCV să-şi iasă din parametri", a declarat Traian Băsescu.

Totodată, şeful statului a afirmat că nu consideră că relaţia României cu CE va fi, în continuare, altfel decât civilizată, arătând că l-a informat pe preşedintele CE Barosso despre acest punct de vedere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici