Băsescu: România va fi apărată în orice scenariu în care ar fi atacată. 99,9% nu va fi o agresiune a Federaţiei Ruse împotriva României. Îl înţeleg pe Poroşenko, dar îl contrazic fără drept de apel

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Cotroceni, că după Summit-ul NATO de la Newport, România a devenit o ţară care va fi aparată în orice scenariu în care ar fi atacată. El a adăugat că 99,9% nu va fi o agresiune din partea Federaţiei Ruse împotriva României şi l-a contrazis pe omologul ucrainean, Petro Poroşenko, care a spus că Rusia ar putea să ocupe nu doar Kievul, ci şi Bucureştiul.

2824 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România va fi apărată în orice scenariu în care ar fi atacată. 99,9% nu va fi o agresiune a Federaţiei Ruse împotriva României. Îl înţeleg pe Poroşenko, dar îl contrazic fără drept de apel

Băsescu: După Summit, România e o ţară care va fi aparată în orice scenariu în care ar fi atacată (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"România are plan de acţiune dacă este atacată", a spus Băsescu, explicând diferenţa legată de securitatea României de dinainte şi de după Summit-ul de la Newport.

El a spus că Turcia, Polonia şi ţările baltice aveau un astfel de plan, iar acum, după Summit, are şi România unul.

"De pe tot flancul estic, erau Polonia şi ţările baltice care aveau un plan de contingenţă (...) deci partea de nord a flancului estic. Partea de sud a flancului estic, care este reprezentată de Turcia, avea, de asemenea, un plan de contingenţă şi un plan de acţiune în cazul în care, în scenariile NATO, Turcia ar fi fost atacată, sau balticii şi Polonia", a precizat Băsescu.

"România şi Bulgaria nu aveau un astfel de plan pentru că erau considerate ţări în afara riscurilor de a fi atacate militar. Modificarea după acest Summit este că şi România are un plan de contingenţă, un plan de acţiune, în cazul în care este atacată, în condiţiile în care militarii de la NATO sub comanda SACEUR, al comandantului unic al forţelor din Europa, au elaborat scenariile prin care România, securitatea României ar putea fi afectată", a explicat Traian Băsescu.

Şeful statului a afirmat că există scenarii privind atacuri asupra României de pe mare, atac terestru şi atac de aviaţie, iar acest plan de acţiune "vine şi dă soluţiile, contramăsurile Alianţei pentru a apăra România, alături de propriile ei forţe armate".

"România este în momentul de faţă, în urma deciziilor de la acest summit NATO, o ţară care va fi apărată în orice scenariu în care ar putea fi atacată", a subliniat Băsescu.

Totodată, preşedintele a precizat că, în cel mai scurt timp, structurile militare de la NATO şi structurile naţionale trebuie să elaboreze disponibilităţile de forţe în interiorul NATO pentru ca România să fie apărată în oricare din scenariile de război în care ar putea fi atacată sau în care ar putea să-i fie afectată integritatea teritorială şi suveranitatea".

Băsescu: 99,9% nu va fi o agresiune a Federaţiei Ruse împotriva României, rămâne restul, iraţional

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că 99,9% nu va fi o agresiune din partea Federaţiei Ruse împotriva României, dar rămâne restul, care ţine de un eventual comportament iraţional al acelei ţări, astfel încat este bine că există, după Summit-ul NATO, un plan pentru apărarea României.

Şeful statului a precizat că unul dintre argumentele pentru a avea un plan de contingenţă şi un plan de acţiune a fost menţionarea lanţului de conflicte îngheţate care sunt în jurul Mării Negre, Abhazia, Transnistria, Nagorno-Karabah, Crimeea. "Toate aceste conflicte sunt controlate de Federaţia Rusă şi pot fi activate, reîncălzite unul câte unul sau toate odată, ceea ce ar genera o destabilizare consistentă în jurul Mării Negre, cu efecte extrem de negative pentru România", a spus Băsescu.

Un alt argument a fost acela că, în urma anexării Crimeei, "flota uriaşă" rusă de la Sevastopol se află la numai 160 de mile marine de coasta României şi poate ajunge aici în şase ore.

Şi evenimentele din Ucraina au reprezentat "un argument formidabil pentru noi că Rusia poate desfăşura acţiuni iraţionale", a subliniat Băsescu, adăugând că nu se poate exclude posibilitatea ca şi asupra României să se manifeste iraţionalul unei mari puteri precum Rusia.

El a spus că este de părere că 99,9% România nu va fi atacată, dar există restul, diferenţa până la 100%, care ţine de iraţional, de care trebuie ţinut cont.

"Sigur, nu sunt un adept al ideii că s-ar putea produce. În proporţie de 99,9% acest lucru nu se poate produce, o agresiune a Federaţiei Ruse împotriva României. Dar rămâne un 0,01% care spune că poate lucra în continuare iraţionalul şi atunci ca şef de stat nu am dreptul să nu iau în consideraţie această criză de securitate din regiune şi să nu cer aliaţilor noştri ca împreună cu noi să garantăm securitatea României şi împotriva iraţionalului", a spus Băsescu.

Băsescu: Îl înţeleg pe Poroşenko, dar îl contrazic fără drept de apel

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Cotroceni, că îl înţelege pe omologul ucrainean, Petro Poroşenko, care a spus că Rusia ar putea să ocupe nu doar Kievul, ci şi Bucureştiul, dar îl contrazice fără drept de apel, în condiţiile în care NATO îşi consolidează flancul estic.

"Am înţeles în ce situaţie este Poroşenko. Preşedintele Poroşenko e în situaţia în care a crezut că va putea lichida problema separatiştilor cu amata naţională a Ucrainei. A constatat că nu poate, a constatat că e nevoit să încheie încetare a focului care 'va degenera' într-un armistiţiu şi în pierderea controlului pe un teritoriu destul de mare, prin acea autonomizare de care vorbeşte dânsul. Nu ştiu ce va mai rămâne din autoritatea Kievului pe aceste teritorii şi probabil a încercat să dea o explicaţie", a precizat Băsescu, subliniind că îl contrazice "fără drept de apel" pe liderul de la Kiev.

"A făcut o incursiune pe flancul estic, exact acela pentru care NATO, 28 de state îşi pun la un loc resursele militare ca să apere acest flanc. Oricât ar fi Rusia de mare putere, nu poţi face faţă la 28 de state în care intră Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Germania", a spus Băsescu.

Preşedintele a subliniat că nu vrea să se consideră că afirmaţiile sale reprezintă "o reacţie la declaraţia dânsului (preşedintelui Poroşenko) de ieri". "Dar vreau să vă asigur că acest scenariu nu este valabil", a punctat Băsescu.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a avertizat, într-un interviu acordat vineri BBC, că Rusia ar putea ocupa nu numai Kievul, ci şi "Vilnius, Riga, Tallinn, Bucureşti sau alte oraşe", în cazul în care comunitatea internaţională nu se solidarizează cu Ucraina.

Referindu-se la declaraţia preşedintelui rus, Vladimir Putin, care într-o discuţie cu şeful în exerciţiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat: "Pot să iau Kievul în două săptămâni, dacă vreau", jurnalistul Stephen Sackur a subliniat că mesajul transmis de acesta este că Rusia are cărţile în mâini, ceea ce nu este cazul Ucrainei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici