Băsescu: România va pleda la Bruxelles pe reforme structurale pentru creşterea economică la nivel UE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, înaintea plecării la Bruxelles, la Consiliul European, că această reuniune va fi dominată de situaţia economică şi financiară din UE, în contextul crizei mondiale, România pledând pe necesitatea de reforme structurale, pentru creşterea economică.

17 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România va pleda la Bruxelles pe reforme structurale pentru creşterea economică la nivel UE

Băsescu: România va pleda la Bruxelles pe reforme structurale pentru creşterea economică la nivel UE (Imagine: Mediafax Foto)

Şeful statului a arătat că agenda Consiliului European care se va desfăşura, joi, la Bruxelles este legată de câteva priorităţi, printre care Tratatul de la Lisabona, situaţia economică şi financiară din Uniune şi securitatea energetică.

Băsescu a precizat că reuniunea de la Bruxelles va fi dominată, cu cerititudine, de situaţia economică şi financiară din statele UE, iar punctul de vedere al României, care va fi exprimat cu această ocazie şi speră să se reflecte şi în concluziile Consiliului, este legat de faptul că statele membre trebuie să pună accent pe reforme structurale, pentru creşterea economică la nivelul UE.

"Sunt foarte multe companii mari care nu îşi pot rambursa creditele şi este nevoie de reforme structurale în economia UE. Vom insista pentru transparenţă la nivelul instituţiilor financiar-bancare, şi pentru găsirea unor formule de interzicere a produselor bancare toxice, care au generat criza în SUA şi în zona Euro", a mai spus preşedintele.

În privinţa politicii energetice la nivel european, Traian Băsescu s-a referit la impulsionarea proiectului Nabucco.

"Este timpul ca la nivelul UE să se semneze acordurile pentru realizarea acestui proiect şi vom insista pe necesitatea ca în politica energetică, Uniunea să vorbească pe o singură voce, pentru că o fragmentare a poziţiei UE prin realizarea de acorduri bilaterale excesive slăbeşte capacitatea UE de a negocia cu principalii furnizori, cantităţile şi preţurile de achiziţie", a spus Băsescu.

Referitor la Tratatul de la Lisabona, şeful statului a menţionat că este în curs de a se crea un grup de reflecţie pe această temă.

"Punctul nostru de vedere este că nu poate fi redus numărul de comisari europeni", a precizat Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici