Băsescu s-a consultat cu partidele pentru formarea Guvernului

Preşedintele Traian Băsescu a invitat, vineri, la Palatul Cotroceni, pentru consultări, partidele politice parlamentare - PDL, PSD+PC, PNL şi UDMR - şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară.

11 afișări
Imaginea articolului Băsescu s-a consultat cu partidele pentru formarea Guvernului

Băsescu s-a consultat cu partidele pentru formarea Guvernului (Imagine: Mediafax Foto)

Băsescu a declarat, joi, că în consultarea formaţiunilor politice în vederea nominalizării premierului va avea în vedere tot timpul ponderea acestora exprimată prin mandate în Parlament.

Şeful statului a invocat articolul 103 din Constituţie, potrivit căruia "preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament". El a subliniat că articolul din legea fundamentală se referă la mandate şi nu la voturi.

Iată ce au declarat reprezentanţii partidelor la finalul întâlnirii cu şeful statului:

Pambuccian: Am prezentat condiţiile pentru susţinerea Guvernului

Reprezentantul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat, că au prezentat şefului statului condiţiile în care vor susţine noul Guvern, arătând că s-au aflat în dezavantaj, fiind primii la discuţii.

"Susţinerea noastră va fi strict la nivel parlamentar, nu vom dori să participăm în Executiv cu prezenţă la nivelul Guvernului", a spus Pambuccian, explicând că este vorba de o consecvenţă a grupului minorităţilor naţionale.

Marko: Preferinţa în acest moment este să mergem spre PDL

Liderul UDMR Marko Bela a declarat că preferinţa UDMR în acest moment este să meargă spre PDL şi că nu ştie dacă şi PNL are aceeaşi decizie.

"Cu PNL ne-am înţeles să ne corelăm acţiunile", a spus liderul Uniunii.

Marko afirmase că la întâlnirea cu Traian Băsescu reprezentanţii Uniunii au spus în mod clar că ar opta pentru un guvern PDL-PNL-UDMR, dar că pot concepe şi alte formule şi că şeful statului a fost de acord că UDMR ar trebui să facă parte din viitorul Cabinet.

Tăriceanu: Am înmânat preşedintelui programul nostru, poate fi aplicat doar de premier PNL

"I-am prezentat domnului preşedinte punctul nostru de vedere, care este axat pe necesitatea alcătuirii cât mai grabnice a unei majorităţi parlamentare şi, prin urmare, a unui guvern capabil să întreprindă măsurile necesare prevenirii efectelor crizei economice globale, limitării acestor efecte şi luării unor măsuri active în aşa fel încât România să-şi continue traseul şi tendinţa economică pe care a cunoscut-o în cei patru ani. În acest sens, i-am şi înmânat domnului preşedinte planul nostru de acţiune în acest domeniu economic, care vizează creşterea economică şi locurile de muncă şi care este o condiţia absolută pentru partidiparea PNL la guvernare", a susţinut Călin Popescu Tăriceanu.

El a adăugat că liberalii i-au spus şefului statului că au disponibilitatea de a discuta cu toate partidele politice şi că PNL este dispus să facă concesii de la programul de guvernare.

"În perioada următoare vor urma, probabil, discuţii între partide, unde se va vedea dacă există compatibilitate între aceste principii, programe, cel puţin (..)acestea sunt elementele fundamentale pe baza cărora PNL va discuta cu celelate partide. I-am arătat ( preşedintelui n.r.) că avem disponibilitate pentru a discuta cu toate partidele. Deci, începând de la dreapta la stânga nu avem niciun fel de preferinţă. Prin urmare, putem să discutăm cu UDMR cu care am şi făcut o discuţie şi o înţelegere prealabilă, discutăm şi cu PSD şi cu PDL, fără să facem concesii de la ceea ce reprezintă interesele electoratului liberal, a celor care au votat în aceste alegeri într-un număr consistent, care ne-au permis să fim una din cele trei mari forţe politice ale României", a spus Tăriceanu.

Geoană: Pentru PSD e important ca în viitorul guvern să dăm primul-ministru

Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat că PSD este dispus să participe la construirea unei majorităţi solide şi a celui mai comptent Guvern pe care îl poate da România, cu condiţia respectării rezultatului votului, a poderii PSD şi a mandatului popular.

Coform liderului PSD, şi şeful statului a fost de acord că varianta unui Guvern minoritar este exclusă şi că România are nevoie de un guvern stabil.

Geoană a declarat că solicitarea pentru ca primul ministru să fie din partea alianţei PSD+PC este îndreptăţită, iar şeful statului nu a infirmat acest lucru. Mircea Geoană a precizat că obţinerea funcţiei de prim-ministru este o condiţie imperativă pentru a face parte din viitorul guvern.

El a arătat că, în condiţiile în care mandatul Alianţei nu va fi respectat şi nu se va găsi o corectă reprezentare a Alianţei la guvernare "opoziţia robustă este o opţiune pentru PSD".

"Nu suntem ahtiaţi să ajungem la guvernare, dacă nu vom găsi un răspuns corespunzător electoratului nostru nu vom ezita să stăm într-o opoziţie robustă. Asta este viaţa", a precizat Geoană.

 

Boc: Opţiunea noastră este pentru a forma un guvern în jurul PDL

Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat că opţiunea formaţiunii este pentru a forma un guvern în jurul PDL, şi a anunţat că va începe negocierile încă de vineri, cu PNL, acest partid fiind prima opţiune, dar nu şi singura.

Emil Boc a arătat că democrat-liberalii sunt îndreptăţiţi să ceară formarea unui guvern în jurul PDL, pentru că au câştigat cele mai multe mandate de parlamentar, fapt ce le dă dreptul de a avea prima opţiune în formarea Guvernului.

Citeşte şi:

BEC a anunţat rezultatele oficiale ale alegerilor parlamentare

Procedura de desemnare a premierului României

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici