Băsescu: Să se asigure majoritate în Parlament pentru adoptarea rapidă a noii legi ANI

Traian Băsescu a adresat luni un apel formaţiunilor din arcul guvernamental să asigure în Parlament o majoritate suficientă adoptării rapide a noii legi a ANI, susţinând că, în caz contrar, s-ar putea reactiva la nivel european a discuţiile pe cuplarea MCV cu intrarea în spaţiul Schengen.

16 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Să se asigure majoritate în Parlament pentru adoptarea rapidă a noii legi ANI

Băsescu: Să se asigure majoritate în Parlament pentru adoptarea rapidă a noii legi ANI (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Sper că majoritatea va fi suficient de prezentă pentru ca Legea să treacă într-un termen cât mai scurt, pentru a nu pune sub semnul întrebării chiar şi privirile pe care le are Comisia acum către intrarea României în spaţiul Schengen. Ştiţi că a mai fost acest subiect ridicat la Bruxelles - cuplarea mecanismului de cooperare şi verificare pe Justiţie cu intrarea României în spaţiul Schengen. Nu este o ameninţare, nu este o certitudine, dar este o posibilitate pe care trebuie s-o avem în vedere. În situaţia în care nu am avea ANI funcţională, ar putea să se reactiveze discuţiile pe cuplarea Mecanismului cu intrarea în spaţiul Schengen", le-a spus Traian Băsescu liderilor PDL, UDMR, grupului minorităţilor şi grupului mixt al independenţilor din Parlament.

El a mai arătat că, din consultările pe care le-a avut în week-end cu premierul Emil Boc şi cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a reieşit faptul că nu este posibilă emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă, ci că trebuie o lege care să treacă prin Parlament pentru în privinţa Agenţiei Naţionale pentru Integritate.

"Marea mea rugăminte la Guvern, în mod deosebit, va fi ca Ministerul Justiţiei să fie în permanenţă la dispoziţia parlamentarilor, pentru că, în mod cert, vor fi amendamente", a mai solicitat şeful statului.

De asemenea, el a evocat momentul în care legea ANI, declarată neconstituţională de CC, a fost emisă.

"Îmi aduc aminte de istoria acestei legi. Era în timpul Guvernului Tăriceanu, când a trebuit să merg în Guvern să dăm drumul la o formă care ni se părea atunci acceptabilă. Acum va trebui să găsim o altă formulă", a spus Băsescu.

Totodată, el a afirmat că, la întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, decizia CC a "produs o reacţie foarte neplăcută".

"Surpriza a fost legată de nerespectarea angajamentelor pe care ni le-am luat. Am înfiinţat-o şi tot printr-o instituţie românească a fost practic desfiinţată din punct de vedere funcţional", a adăugat Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici