Băsescu se declară mulţumit de situaţia investiţiilor pe ministere

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni seară că este mulţumit de investiţiile făcute la nivelul ministerelor şi că evaluarea fiecărui minister este problema premierului.

204 afișări
Imaginea articolului Băsescu se declară mulţumit de situaţia investiţiilor pe ministere

Băsescu se declară mulţumit de situaţia investiţiilor pe ministere (Imagine: Mediafax Foto)

"Evaluarea fiecărui minister este problema premierului. Eu vă pot spune că am cerut de la Finanţe situaţia investiţiilor pe fiecare minister şi eu, personal, sunt mulţumit (...) de utilizarea banilor pentru investiţii şi acest lucru s-a văzut şi în ce s-a întâmplat", a declarat Traian Băsescu la TVR 1.

El a adăugat că este pentru prima dată când, în luna mai, domeniul construcţiilor a trecut pe plus, datorită investiţiilor guvernamentale.

"Nu a făcut nimeni mari investiţii imobiliare în primul trimestru sau în luna mai. În luna mai a fost un plus de 2,4 la construcţii şi vă pot spune că Ministerul Dezvoltării a cheltuit 85% din banii pentru investiţii, Ministerul Transporturilor 82,5% - marii consumatori de bani de investiţii. Dacă luăm mai atent lucrurile, spre exemplu la Ministerul Dezvoltării s-au cheltuit 98% din banii care trebuiau utilizaţi intern. Ministerul Dezvoltării n-a reuşit să realizeze programele transfrontaliere, cele cu Republica Moldova, cu Ucraina şi n-aş spune că neapărat din cauza Ministerului Dezvoltării din România. Deci sunt mulţumit de faptul că au cheltuit banii", a mai spus şeful statului.

La intervenţia moderatorului, care a reamintit de scrisoarea preşedintelui Comisiei Europene, în care se specifica faptul că rata de absorbţie este nesatisfăcătoare, Băsescu a spus că, între timp, lucrurile s-au corectat.

De asemenea, preşedintele a afirmat că nu se poate evalua rata de absorbţie a fondurilor europene.

"N-o putem evalua. Aş vrea să înţelegem foarte bine mecanismul, pentru că mulţi cred că noi putem lua bani europeni şi să facem drumuri în judeţul Teleorman. Nu. Vreau să fie foarte clar. Bugetul de stat al României furnizează banii, se plătesc avansuri - prima etapă, a doua etapă, a treia, până se termină - şi pe urmă facturile se decontează la UE. Dacă nu ai bani în buget să faci lucrările, să plăteşti avansuri, nu se poate face..., nu se pot accesa banii europeni. Singura zonă în care poţi să dai nişte avansuri mai mari este la lucrările de infrastructură mari, la Ministerul Transporturilor. Vă pot spune că tot buffer-ul pentru fonduri europene a fost epuizat", a mai precizat şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici