Băsescu şi Geoană: Sănătatea, alimentaţia şi energia - părţi ale strategiei de securitate naţională

Traian Băsescu şi Mircea Geoană au dezbătut, joi seară, problema securităţii naţionale, cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale fiind de acord că aceasta trebuie privită ca un complex în care trebuie incluse şi componentele sanitare, alimentare şi energetice.

19 afișări
Imaginea articolului Băsescu şi Geoană: Sănătatea, alimentaţia şi energia - părţi ale strategiei de securitate naţională

Băsescu şi Geoană: Sănătatea, alimentaţia şi energia - părţi ale strategiei de securitate naţionalăb (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Securitatea naţională a României este indistructibil legată de apartenenţa noastră la NATO, care garantează că niciun membru al organizaţiei nu poate fi lăsat singur dacă asupra sa se produce agresiune. Principiul muschetarilor - toţi pentru unul, unul pentru toţi - este principiul articolului 5 al Tratatului nord-atlantic", a declarat Traian Băsescu.

El a adăugat că securitatea naţională este un complex de elemente. "Nu numai securitatea militară este parte a securităţii naţionale. Oamenii sunt parte a securităţii naţionale. Securitatea sanitară, securitatea alimentară, securitatea din punct de vedere al aprovizionării cu energie, toate sunt un complex care vizează viaţa de zi cu zi a oamenilor. Inclusiv securitatea socială reprezintă parte a conceptului de securitate naţională. Dacă am trata securitatea numai din punct de vedere al capacităţilor militare, ar însemna să scoatem în afara conceptului de securitate elementele fundamentale care dau viaţa de zi cu zi a oamenilor", a mai spus Băsescu.

La rândul său, candidatul PSD Mircea Geoană a afirmat că această criză financiară mondială a condus la reaşezarea ordinii mondiale "cu o viteză mai mare decât anticipa poate cel mai bun specialist în strategie globală".

"Într-adevăr, securitatea naţională a României este într-o etapă nouă. În acest moment, asistăm inclusiv la o problemă de securitate economică naţională. Vulnerabilitatea pe care am demonstrat-o în condiţii de criză ne arată că avem nevoie de a putea să ne întărim potenţa economică a ţării, că avem nevoie de un sistem energetic reformat şi eficient. Statul român, din păcate, nu este echipat cu instrumentele moderne şi avansate pentru a putea să ne apărăm de riscuri. Va trebui să regândim rolul CSAT, să ne gândim la securitatea alimentară şi energetică, dar să încercăm să înţelegem că şi securitatea din punct de vedere economic, firme viguroase şi combaterea unui risc pe care-l văd crescând în fiecare zi, ca mafia şi crima organizată din Vest şi mafia şi crima organizată din Est să-şi dea mâna peste România", a declarat Mircea Geoană.

Urmăreşte aici dezbaterea live!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici