Băsescu: SPP nu l-a lăsat pe Ponta să intre la Vila Dante pentru că eu înotam în piscina de acolo

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, vineri, că SPP nu l-a lăsat pe premierul Victor Ponta să intre în incinta Vilei Dante, aparţinând RA-APPS, deoarece în acel moment în piscina complexului de protocol înota el.

731 afișări
Imaginea articolului Băsescu: SPP nu l-a lăsat pe Ponta să intre la Vila Dante pentru că eu înotam în piscina de acolo

Băsescu: SPP nu l-a lăsat pe Ponta să intre la Vila Dante pentru că eu înotam în piscina de acolo

"Când Ponta a vrut să intre la Dante eu eram în piscină. De când m-am operat în 2007, îmi fac orele de înot dimineaţa. Ponta a vrut să vină o dată şi SPP i-a spus: «nu puteţi intra». «Cum, eu, Gigi duru', premierul, nu pot intra?!» Şi de atunci a făcut un fix", a spus Băsescu, la B1 TV, privind motivul pentru care SPP nu i-a permis primului-ministru accesul în incinta vilei Dante în momentul când a solicitat acest lucru.

De asemenea, Băsescu a susţinut că Ponta "vroia să se mute în Dante ca prim-ministru".

Totodată, Băsescu a subliniat că, pentru a dovedi afirmaţiile sale, premierul Ponta trebuie să prezinte o dovadă scrisă că Administraţia Prezidenţială a solicitat RA-APPS să pregătească vila pentru a-i fi acordată ca reşedinţă la finalul mandatului, în 2014, pentru calitatea sa de fost şef al statului, adăugând însă că nu există un astfel de document deoarece Preşedinţia nu s-a ocupat niciodată şi nu se ocupă cu astfel de lucruri.

Potrivit lui Băsescu, RA-APPS poate să ofere unui fost şef de stat o locuinţă de protocol numai în baza unei Hotărâri de Guvern, care se face la momentul adecvat, după finalizarea mandatului prezidenţial.

Preşedintele suspendat a mai spus că Ponta a acţionat "murdar" pentru că s-a dus să facă pe ghidul la Vila Dante pentru jurnaliştii acreditaţi la Palatul Victoria.

Miercuri, premierul Victor Ponta a luat mai mulţi jurnalişti acreditaţi la Palatul Victoria şi a mers cu ei la Vila Dante a RA-APPS, unde le-a spus că are date că acest imobil a fost pregătit, cu reparaţii din bani publici de peste un milion euro, ca viitoare locuinţă a lui Traian Băsescu la finele mandatului.

Şeful Guvernului a mai afirmat că, deşi Vila Dante aparţinea Guvernului, a fost informat la preluarea mandatului de prim-ministru că acest imobil are un regim închis şi nici el nu a avut acces până când Crin Antonescu, din postul de preşedinte interimar, nu a vorbit cu Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP).

Ulterior, la RTV, Ponta a afirmat că a aflat de la Serviciul de Protecţie şi Pază că preşedintele Traian Băsescu folosea deja piscina vilei Dante în perioada în care imobilul era în proces de reamenajare şi că preşedintele şi-a ales personal chiar şi parchetul.

Premierul a arătat că a aflat de această situaţie după ce secretarul general al Guvernului nu a fost lăsat de SPP să pregătească vila pentru o întâlnire cu ambasadorii statelor UE acreditaţi la Bucureşti şi că accesul în vilă a fost posibil doar după ce Crin Antonescu, din postura de preşedinte interimar, a vorbit cu şeful SPP.

Conducerea RA-APPS a transmis Guvernului o adresă în care susţine că mobilierul de la Vila Dante a fost achiziţionat special pentru o reşedinţă de locuit, nu pentru o vilă de protocol, şi că urma ca, în 2014, să fie adoptată o hotărâre prin care imobilul să fie atribuit "unui fost şef de stat".

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, joi, că va face o plângere penală împotriva premierului Victor Ponta, considerând că acesta trebuie să răspundă în faţa legii pentru afirmaţiile că ar fi cerut să fie renovată Vila Dante pentru a o folosi după încetarea mandatului. Băsescu a precizat că nu a făcut nici o solicitare legată de Vila Dante nici în timpul Guvernului Boc şi nici în timpul Guvernului Ponta, menţionând că nici Victor Ponta nu a putut prezenta un document scris în acest sens.

Conducerea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat a transmis Guvernului o nouă adresă privind Vila Dante, în care susţine că destinaţia fiecărei camere şi mobilierul necesar au fost stabilite, în perioada aprilie-decembrie 2011, "exclusiv de către constructor şi Administraţia Prezidenţială".

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, joi seară, că a obişnuit să înoate la Vila Dante din momentul în care a fost operat pentru hernie de disc şi până la momentul în care a fost suspendat din funcţie, menţionând că nu a cerut să îi fie atribuită această locuinţă.

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, joi seară, la Realitatea TV, că premierul Victor Ponta, care aflase despre anchetele privind lucrările de la Vila Dante, a vrut să ştie ce se întâmplă şi l-a sunat, spunându-i că nu poate intra, în acel moment el intervenind la şeful SPP.

Antonescu a precizat că lucrurile sunt "evidente" în privinţa modernizării vilei de protocol, arătând că premierul Ponta nu s-a dus din prima zi de guvernare să vadă ce este cu subiectul acesta, dar, la un moment dat, a vrut să vadă ce este acolo, în urma informaţiilor apărute în presă.

"M-a sunat şi mi-a spus, acum, în perioada când eram preşedinte interimar, (...) că vrea să ştie ce este acolo, pentru că aparţine RA-APPS, deci Guvernului: «Nu pot să intru, pentru că SPP are un regim special acolo şi oamenii îmi spun că nu se poate. Vorbeşte cu ei». Am vorbit cu şeful SPP, l-am întrebat dacă e vreo problemă acolo, a spus «Nu, dacă e a Guvernului»", a relatat Antonescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici