Băsescu spune că a avertizat liderii liberali de ruperea PNL şi că a greşit că n-a făcut-o public

Preşedintele Băsescu a declarat, joi, la B1Tv, că i-a invitat la o discuţie pe Călin Popescu Tăriceanu şi alţi lideri PNL, cu circa o lună înainte de înfiinţarea PLD şi i-a avertizat că se pregăteşte o rupere a partidului, subliniind că regretă că atunci nu a spus acest lucru public.

34 afișări
Imaginea articolului Băsescu spune că a avertizat liderii liberali de ruperea PNL şi că a greşit că n-a făcut-o public

Băsescu spune că a avertizat liderii liberali de ruperea PNL şi că a greşit că n-a făcut-o public (Imagine: Răzvan Chiriță/Mediafax Foto)

El a afirmat că a fost una din "marile greşeli" ale mandatului său faptul că nu a făcut public acest avertisment, pentru că, apoi, liberalii au putut justifica apropierea de PSD şi scoaterea de la guvernare a PD spunând că preşedintele a vrut să distrugă PNL.

"Când s-a rupt PLD din PNL, atunci povestea publică a fost că preşedintele vrea să absoarbă PNL. A fost una din marile greşeli pe care le-am făcut în mandat, pentru că PNL îl exclusese pe domnul Stolojan, pe Mona Muscă, un grup destul de mare de membri PNL. Eu nu spun că pe drept sau pe nedrept. Dar după excluderile acelea, domnul Stolojan, lucrând la Cotroceni, era consilier prezidenţial, am observat că un număr tot mai mare de liberali veneau la dânsul. Mi-am dat seama că se întâmplă ceva, ceva în neregulă, ce nu trebuie să se întâmple din punct de vedere al Alianţei DA. Aveam nevoie vitală ca acea alianţă să rămână în picioare. În loc să spun public că există riscuri pentru PNL şi pentru Alianţă, am ales alt drum şi, cu o lună înainte să se anunţe formarea PLD, l-am invitat pe premierul Tăriceanu, care era şi preşedintele partidului, la o discuţie şi i-am cerut să fie însoţit de cel puţin cinci oameni", a relatat Băsescu.

El a spus că îşi aminteşte sigur că la acea întâlnire, care a avut loc la Vila Lac 1 şi a durat 40-45 de minute, au fost şi Radu Stroe şi Puiu Haşotti şi crede că a fost şi Crin Antonescu.

"I-am avertizat: atenţie, domnule Tăriceanu, atenţie dragi colegi de Alianţă, mă tem că se pregăteşte o rupere a partidului vostru, justificat sau nu nu-i treaba mea, dar pe fondul excluderilor, pentru că văd tot mai mulţi liberali care vin la Cotroceni la domnul Stolojan", a continuat Băsescu.

Şeful statului a afirmat că le-a spus atunci liderilor liberali să facă ceva pentru că se va şubrezi Alianţa. "Mie de fapt îmi era frică să nu se producă ruperea unui grup", a menţionat el, precizând că majoritatea parlamentară era la limită şi îi era teamă să nu rămână guvernul fără susţinere.

"Le-am spus ce văd, ce cred că se poate întâmpla şi le-am cerut să găsească o soluţie internă ca să nu afectăm Alianţa. Greşeala a fost foarte mare ca n-am spus public, pentru că pe urmă au putut să justifice apropierea de PSD şi scoaterea de la guvernare a PD, spunând că preşedintele a vrut să distrugă PNL". a conchis el.

Partidul Liberal Democrat (PLD), condus de Theodor Stolojan, s-a format prin ruperea unei aripi a PNL, la sfârşitul anului 2006, fiind înregistrat oficial în martie 2007. Partidul a fuzionat cu PD în decembrie 2007, iar noua formaţiune politică a fost denumită Partidul Democrat-Liberal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici