Băsescu spune, râzând, că dacă vor fi două declaraţii de avere, poate ţine secretă casa din Mihăileanu

Premierul Emil Boc a explicat luni, la consultările cu şeful statului, soluţia adoptată în proiectul Guvernului privind ANI, respectiv completarea a două declaraţii de avere, una publică, una confidenţială, Traian Băsescu amuzându-se că astfel "va putea ţine secret" apartamentul din Mihăileanu.

29 afișări
Imaginea articolului Băsescu spune, râzând, că dacă vor fi două declaraţii de avere, poate ţine secretă casa din Mihăileanu

Băsescu spune, râzând, că dacă vor fi două declaraţii de avere, poate ţine secretă casa din Mihăileanu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Decizia Curţii Constituţionale a pus România în dificultate, dar cred că astăzi, în baza muncii pe care am desfăşurat-o în ultimele patru zile, am găsit o soluţie prin care, pe de o parte să răspundem exigenţei europene de a avea o agenţie naţională de integritate...", a declarat Emil Boc la începutul dezbaterilor cu şeful statului, fiind întrerupt chiar de preşedintele Băsescu: "Şi al românilor, domnule preşedinte, domnule prim ministru!".

Preşedintele PDL a părut surprins pe moment de intervenţia şefului statului. După câteva clipe, el s-a simţit dator să explice: "Şi a românilor. În primul rând pentru români este procesul de transparenţă la care trebuie să dăm dovadă în continuare. Ne-am ales o funcţie publică, este firesc să suportăm şi transparenţa necesară cu privire la modul de dobândire a averii. Într-adevăr, aceste cerinţe răspund românilor în ultimă instanţă, dar şi mecanismul european, care face din cetăţenul român cetăţean cu drepturi depline odată ce mecanismul de cooperare şi verificare pe justiţie va fi eliminat".

El a precizat că soluţia adoptată a fost completarea a două declaraţii de avere, una completă, care rămâne la ANI, iar a doua, care va fi publicată pe siteurile instituţiilor, care va conţine doar cu averea deţinută, fără a fi specificate în amănunt adresele imobilelor sau în ce bănci sunt depozitaţi banii semnatarului declaraţiei de avere.

Soluţia l-a amuzat pe Traian Băsescu, care a remarcat zâmbind că nu va mai specifica faptul că are un apartament în strada Mihăileanu.

"Deci înţeleg că pot să ţin secret că am apartament din Mihăileanu, să nu ştie nimeni", a spus râzând şeful statului.

"Se va şti că aveţi un apartament în Bucureşti. Adresa exactă nu va fi în declaraţia publică, va fi confidenţială, care va fi depozitată şi analizată de ANI", a explicat Emil Boc.

Demnitarii vor completa două declaraţii de avere, denumite "de patrimoniu", dintre care una cu o componentă publică, care va include numărul de conturi bancare şi de imobile deţinute, iar cealaltă cu un caracter confidenţial, privind numele băncilor la care sunt deschise conturile şi adresa casei.

Declaraţia publică va prezenta în continuare valoarea conturilor bancare, conform proiectului de lege aprobat, luni, de Guvern pentru a asigura funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

Proiectul de lege este intitulat "consolidarea integrităţii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici