Băsescu: Tragedia Holocaustului din România este un capitol cutremurător al istoriei recente

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că tragedia Holocaustului din România este un capitol cutremurător al istoriei recente, "care ne aduce pe toţi în faţa urgenţei recuperării memoriei şi a asumării trecutului".

34 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Tragedia Holocaustului din România este un capitol cutremurător al istoriei recente

Băsescu: Tragedia Holocaustului din România este un capitol cutremurător al istoriei recente (Imagine: Mediafax Foto/Răzvan Chiriţă)

Şeful statului a participat joi, la Palatul Cotroceni, la recepţia cu prilejul Zilei Holocaustului în România.

"După 50 de ani de dictaturi succesive, România a început, o dată cu redobândirea libertăţii în decembrie 1989, un lung proces de recuperare a memoriei istorice, în respectul valorilor morale şi politice definitorii pentru democraţie şi în coordonatele unui continuu exerciţiu de onestitate", a declarat Băsescu, menţionând că, foarte multă vreme, cetăţenilor români le-a fost prezentat trecutul recent în mod parţial şi fără o privire critică necesară.

"Astăzi, într-o societate liberă şi democratică, avem datoria de a cunoaşte istoria", a subliniat şeful statului, în alocuţiunea susţinută cu acest prilej.

Şeful statului a spus că tragedia Holocaustului din România este "un capitol cutremurător al istoriei recente, care ne aduce pe toţi în faţa urgenţei recuperării memoriei şi a asumării trecutului".

"Membrii comunităţii evreieşti şi ai comunităţii rome au fost victimele persecuţiilor sistematice, deportărilor, urii ca politică de stat între anii 1940 şi 1944 în timpul regimului Ion Antonescu. Avem datoria de a ne aduce mereu aminte de suferinţele lor şi de a le cinsti memoria", a subliniat el.

Potrivit preşedintelui, comemorarea Zilei Holocaustului în România reprezintă "dovada clară a asumării acestei datorii şi a respectului pe care România îl are pentru diversitate".

"Toate iniţiativele pe care autorităţile române le-au avut de-a lungul acestor ani, în domeniul comemorării, studierii şi cercetării Holocaustului, sunt expresia responsabilităţii şi a maturităţii societăţii româneşti. Institutul Naţional «Elie Wiesel» pentru studierea Holocaustului din România, manualul de liceu despre Istoria evreilor, programele de cercetare şi formare în domeniul istoriei Holocaustului şi inaugurarea, astăzi (joi - n.r.), a Memorialului Victimelor Holocaustului din România sunt paşii importanţi parcurşi în spiritul adevărului istoric", a afirmat Băsescu.

El şi-a exprimat convingerea că ceremonia de inaugurare a Memorialului a fost "un moment de intensă emoţie, de profundă omagiere a memoriei victimelor Holocaustului, un moment al conştiinţei responsabilităţii".

"Viitorul unei naţiuni îl reprezintă tânăra generaţie. Avem datoria de a-i transmite adevărul despre trecut şi responsabilitatea pentru viitor", a subliniat el.

Preşedintele Băsescu a ţinut să îşi exprime respectul faţă de membrii comunităţii evreieşti din România şi ai comunităţii rome, împreună cu întreaga apreciere faţă de activitatea de cercetare desfăşurată de Comisia Internaţională pentru studierea Holocaustului din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici