Băsescu: Trebuie să dăm răspuns. Ce ne asumăm din ce s-a întâmplat în Algeria?

Preşedintele Băsescu a declarat, luni, că, urmare a crizei din Algeria, se pune întrebarea "Cum ne apărăm cetăţenii?", el arătând că aceştia au plecat cu gândul că statul îi va apăra şi că nu se poate trece peste aceste evenimente fără a răspunde la întrebarea "Ce ne asumăm din ce s-a întâmplat?".

2891 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Trebuie să dăm răspuns. Ce ne asumăm din ce s-a întâmplat în Algeria?

Traian Băsescu (Imagine: presidency.ro)

"Zilele acestea cu toţii am văzut că terorismul se află la frontiera de sud a UE. Evenimentele din Algeria au confirmat încă o dată că grupări teroriste puternice sunt capabile să ucidă cetăţenii noştri. Nu putem trece peste evenimentele din Algeria fără să ne punem cel mai serios această întrebare: Cum îi putem apăra pe cetăţenii noştri?", a spus Traian Băsescu la întâlnirea anuală cu diplomaţii acreditaţi la Bucureşti.

Şeful statului a precizat că cetăţenii  pleacă cu sentimentul că statul lor îi va apăra.

"Nu avem o evaluare finală asupra a ceea ce s-a întâmplat. Cert este că acolo au murit cetăţenii noştri nevinovaţi, cetăţeni americani, japonezi, oameni care s-au dus cu companiile noastre. Nu avem dreptul să trecem peste acest eveniment fără a da un răspuns: Ce ne asumăm din ce s-a întâmplat în Algeria?".

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că nu are de reproşat nimic celulei de criză de la MAE în privinţa crizei ostaticilor, el susţinând totodată că românul dus la spital nu a putut fi salvat şi le-a spus jurnaliştilor: "Dacă înţelegeţi bine, dacă nu, faceţi ce vreţi".

Ponta a spus, referindu-se la cel de-al doilea român care a murit în Algeria, că nimeni nu a avut informaţii, nici autorităţile britanice, despre ceea ce s-a întâmplat cu acesta în spital.

Premierul a mai spus că nu are nimic să reproşeze celulei de criză din MAE.

"Nu am nimic să reproşez celulei de criză din MAE, ci, dimpotrivă, au gestioonat profesionist, corect, tot ce trebuia gestionat şi cu informarea mea nu au fost date publicităţii informaţii înainte de a anunţa familiile", a afirmat Ponta.

El le-a mai spus jurnaliştilor, referindu-se la cel de-al doilea român care şi-a pierdut viaţa: "A fost salvat de către autorităţile algeriene, dus la spital şi, din păcate, la spital nu a putu fi salvat. Dacă întelegeţi bine, dacă nu, faceţi ce vreţi".

Doi români şi-au pierdut viaţa în urma atacului terorist din Algeria, în timp ce alţi trei s-au salvat.

Sâmbătă, premierul Victor Ponta şi ministrul Titus Corlăţean au anunţat că un român a fost ucis în Algeria, în timp ce alţi patru au supravieţuit şi sunt în siguranţă. Premierul spunea că trei dintre cetăţenii români sunt în custodia autorităţilor române şi, în cel mai scurt timp, vor ajunge în ţară, iar al patrulea urmează să fie preluat de autorităţile române şi, ulterior, va urma aceeaşi procedură. Toaodată, Titus Corlăţean anunţase că operaţiunea din Algeria s-a încheiat.

Duminică după-amiază, reprezentanţii MAE au anunţat un al doilea cetăţean român a decedat în urma conflictului terorist din Algeria.

Secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, a precizat că bărbatul fusese grav rănit şi a murit la spital.

Cazanciuc a mai spus că ministerul îşi exprimă profunda dezamăgire pentru faptul că autorităţile alegeriene nu informat corect, concret şi la timp despre situaţia celui de-al doilea român mort în urma atacului din Algeria.

Cei doi români care şi-au pierdut viaţa în Algeria sunt din judeţul Prahova, respectiv din Bărcăneşti şi Ploieşti.

Unul dintre supravieţuitori este Liviu Floria, în vârstă de 46 de ani, din Piteşti, care a ajuns în România sâmbătă seară.

El a organizat, duminică, o conferinţă de presă în care a relatat "teroarea permanentă" prin care a trecut timp de două zile, subliniind că supravieţuitorii "nu au fost salvaţi, ci s-au salvat". '

Bărbatul a povestit cum a reuşit să scape după ce împreună cu un alt român, George Iachim, din Constanţa, s-a baricadat într-un birou din complexul de la In Amenas, de unde într-un final au reuşit să fugă târându-se pe sub maşini şi sărind un gard. El a mai relatat cum a mers apoi prin deşert, timp de 15 ore, "cel puţin 35 de kilometri", alături de alţi şapte bărbaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici