Băsescu: UE, o alternativă în distrugerea armamentului din Transnistria

UE poate oferi o alternativă la imposibilitatea de a trece peste voinţa celor din Transnistria în privinţa distrugerii armamentului, a spus preşedintele Traian Băsescu, adăugând că, potrivit oficialilor ruşi "când se încearcă evacuarea armamentelor, pe şine se aşează cetăţenii şi opresc trenurile".

20 afișări
Imaginea articolului Băsescu: UE, o alternativă în distrugerea armamentului din Transnistria

Băsescu: UE, o alternativă în distrugerea armamentului din Transnistria (Imagine: Mediafax Foto)

Băsescu a participat, la Constanţa, la Conferinţa reprezentanţilor birourilor regionale ale Fundaţiei "Konrad Adenauer", cu tema "Securitate sporită în zona Mării Negre - posibilităţi, iniţiative şi instrumente", ocazie cu care a declarat că, din perspectivă europeană, Republica Moldova trebuie să fie asociată pachetului Balcanilor de Vest, iar o soluţie de tip federalizare nu este o opţiune.

"Republica Moldova este confruntată cu o serie întreagă de probleme derivate din reglementarea problematicii transnistrene. O nouă soluţie de tip federalizare nu este o opţiune, iar aceasta nu trebuie acceptată în primul rând de către UE. Nu conceptul de federalizare în sine este contestat, dar particularităţile locale nu garantează stabilitatea pe termen imediat, mediu şi lung. Republica Moldova trebuie încurajată politic, dar şi economic să păstreze opţiune democratică şi opţiunea europeană", a declarat Băsescu, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, cei 16 ani de la conflictul moldo-transnistrean, conflict după care au fost introduse mecanisme de negociere şi de asigurare a păcii, s-au dovedit a fi doar un respiro pentru consolidarea unui stat ilegal, cum este Transnistria, şi pentru creşterea potenţialului său de a supravieţui în faţa oricărei decizii internaţionale.

Preşedintele crede că mecanismele de menţinere a păcii trebuie să fie "dezgheţate, în sensul schimbării componenţei acestora".

"Rusia are în mod clar un rol de jucat în proces, însă este limpede că nu mai poate menţine integral trupe de menţinere a păcii în regiune. Dacă mecanisme internaţionale, precum OSCE, nu pot să gestioneze situaţia corespunzător, este momentul ca alte organizaţii internaţionale sau regionale să se implice, aşa cum este cazul UE", a afirmat Traian Băsescu.

El a apreciat că observatori ai UE ar putea să se adauge celor ai OSCE deja prezenţi pe teren în vederea securizării regiunii şi soluţionării problematicii distrugerii armamentelor moştenite de la URSS, în condiţiile în care Federaţia Rusă afirmă că nu poate să retragă toate armamentele din Transnistria.

"În ceea ce priveşte distrugerea armamentelor din Transnistria, soluţia noastră vine exact din afirmaţiile oficialilor Federaţiei Ruse, că, ori de câte ori se încearcă evacuarea armamentelor din Transnistria, pe şine se aşează cetăţenii şi opresc trenurile. Dacă există bună credinţă, acest lucru se poate întâmpla. UE poate oferi astfel o alternativă la imposibilitatea de a se trece peste voinţa celor din Transnistria, spunând despre arme că «le distrugem aici». Această alternativă se poate constitui şi într-un factor de presiune pentru ca Federaţia Rusă să mute aceste armamente din Transnistria. Nu o spun cu ostilitate faţă de Federaţia Rusă, ci ca unul care are o abordare pragmatică”, a declarat preşedintele Băsescu.

El a mai spus că Uniunea Europeană beneficiază de o serie de atuuri incontestabile, ca prestigiu politic, furnizor generos de asistenţă, capacitate de sprijin pentru reconstrucţie post-conflict, instrumente precum politica europeană de securitate şi apărare şi politica externă de securitate comună, pe care le poate utiliza pentru rezolvarea conflictelor şi stabilizarea regiunii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici