Băsescu: UE să accepte Rusia aşa cum este

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi dimineaţa, în discursul de la deschiderea Forumului Economic UE - Rusia, că Uniunea Europeană trebuie să accepte Rusia "aşa cum este", iar în ce îi priveşte pe români, ei vor rămâne "buni europeni" şi vor fi "buni vecini".

23 afișări
Imaginea articolului Băsescu: UE să accepte Rusia aşa cum este

Băsescu: UE să accepte Rusia aşa cum este - Noi vom rămâne buni europeni şi vom fi buni vecini (Imagine din arhivă: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

În context, Băsescu a a caracterizat Rusia drept "cel mai mare, important, solicitant vecin" al UE, dimensiunea "solicitantă" a relaţiei fiind dată şi de "paralelismul proiectelor energetice".

"Rusia este cel mai mare şi cel mai important vecin al UE, dar şi cel mai solicitant, lista divergenţelor fiind destul de lungă. Rusia este al treilea mare partener comercial al UE, principala componentă a schimburilor fiind exporturile ruseşti de gaz şi petrol", a declarat Băsescu.

El a mai spus că, în prezent, cooperarea bilaterală este structurată în patru mari capitole, respectiv problemele economice şi de mediu, securitate internaţională, cercetare-educaţie şi afaceri interne şi justiţie, în timp ce cooperarea internaţională dintre UE şi Rusia acoperă două paliere, primul conţinând problemele de importanţă globală, precum Iran, procesul de pace din Orientul Mijlociu, neproliferare nucleară, schimbările climatice, terorismul sau traficul de droguri.

"Marile probleme ale cooperării cu Rusia se regăsesc în al doilea palier, cel al vecinătăţii comune a Europei de Est şi a Mării Negre. Aici întâlnim chestiunile ireconciliabile, precum recunoaşterea unilaterală de Rusia a independenţei Abhaziei şi Osetiei de Sud. Tot aici avem şi paralelismul proiectelor energetice şi reticenţele Moscovei cu privire la sinergia Mării Negre şi, mai nou, cu privire la parteneriatul estic", a arătat Băsescu.

În opinia lui, fidelă vocaţiei sale multilaterale, UE va trebui să se străduiască în continuare, să convingă Rusia la cooperare, să o implice în proiectele comune.

"Va trebui făcut acest lucru pe fondul unei anumite neîncrederi. Atacul masiv militar asupra Georgiei în anul 2008, ca şi criza gazului de la începutul acestui an, au zdruncinat încrederea în intenţiile, ca şi în transparenţa Moscovei”, a mai spus preşedintele.

Preşedintele a precizat că UE trebuie să accepte Rusia aşa cum este ea, cerând în schimb predictibilitate şi o minimă eficienţă economică.

"Împreună trebuie să construim nu sfere de influenţă, ci sfere de încredere. Marea Neagră trebuie să reprezinte un destin care ne uneşte, nu care ne separă. Marea Neagră nu trebuie să fie frontieră între zona democratică şi prosperă a continentului European şi ceilalţi.(…) Ne putem bucura împreună de pace şi dezvoltare economică, atât Europa, cât şi Rusia, dar pentru aceasta mai întâi trebuie să discutăm lucrurile care ne separă, să reconstruim încrederea şi să ne asumăm obligaţiile care ne revin", a mai opinat Băsescu.

Preşedintele României a dat asigurări că românii vor rămâne în continuare buni europeni, îndeplinind atât toate angajamentele asumate la aderarea la Uniune cât şi obligaţiile care ne revin prin prisma politicii comune externe şi de securitate.

"De asemenea, vom fi în continuare buni vecini, insistând asupra garantării independenţei şi intergrităţii tuturor statelor din zonă, şi aici remarc marea problemă a conflictelor îngheţate. Ca o ţară care a cunoscut avantajele opţiunii libere, România nu poate susţine o altă abordare, aceasta fiind singura cale de a oferi prosperitate şi un trai mai bun pentru cât mai mulţi cetăţeni", a mai menţionat Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici