Băsescu va face o vizită oficială la Kiev

Preşedintele Traian Băsescu a confirmat, în discuţia telefonică purtată, joi, cu omologul său ucrainean, Victor Iuşcenko, faptul că va onora invitaţia de a face o vizită oficială la Kiev, în 25 – 26 februarie, când ar putea fi semnat un acord în problema micului trafic la frontieră.

21 afișări
Imaginea articolului Băsescu va face o vizită oficială la Kiev

Băsescu va face o vizită oficială la Kiev (Imagine: Mediafax Foto)

Administraţia Prezidenţială a anunţat joi, că, în discuţia telefonică ce a avut loc la iniţiativa şefului statului ucrainean, preşedintele Traian Băsescu a precizat faptul că va onora invitaţia lansată anul trecut de a efectua o vizită oficială la Kiev, în perioada 25 – 26 februarie, "având în vedere calendarul contactelor la nivel înalt dintre România şi Ucraina, ce prevede întâlniri anuale ale şefilor de stat".

"Cei doi preşedinţi au decis ca unul dintre obiectivele apropiatei întâlniri bilaterale să fie semnarea Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind micul trafic la frontieră", potrivit  Administraţiei Prezidenţiale

La finalul discuţiei, preşedintele Traian Băsescu l-a asigurat pe preşedintele Victor Iuşcenko de deplina susţinere a României în parcursul euroatlantic al Ucrainei.

România a transmis, în luna martie 2008, autorităţilor din Serbia, Republica Moldova şi Ucraina, câte un proiect de acord cadru privind micul trafic la frontieră. Potrivit MAE, proiectul respectiv a fost redactat pe baza Regulamentului CE 1931/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 decembrie 2006.

Regulamentul prevede că prin "regiune de frontieră" se înţelege "o zonă care nu se întinde pe mai mult de 30 de kilometri distanţă faţă de graniţă". "Unităţile administrative locale care urmează să fie considerate zonă de frontieră vor fi menţionate de state în acordurile bilaterale (...) Dacă o parte a unei asemenea unităţi administrativ-teritoriale este situată între 30 şi 50 de kilometri de la linia de frontieră, va fi considerată parte a zonei de frontieră", se arată în regulament.

CE a iniţiat o procedură de infringement în trecut împotriva Poloniei din cauza nerespectării prevederilor acestui act normativ la încheierea de către Varşovia a unui acord similar cu Ucraina.

Un site ucrainean anunţa, pe 23 ianuarie, că Traian Băsescu va efectua o vizită oficială la Kiev, în perioada 25-26 februarie. Site-ul preciza că Iuşcenko a discutat cu ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, în timpul vizitei acestuia la Kiev de la finele lunii ianuarie, despre organizarea vizitiei omologului său român.

Diaconescu declara, cu acea ocazie, că s-a intrat în faza finală de elaborare a acordului privind micul trafic de frontieră cu Ucraina şi că acest acord va fi semnat cât de curând.

"Va fi finalizat cât mai curând acordul privind micul trafic de frontieră, care va da o mai mare liberate de mişcare cetăţenilor din preajma graniţei ucraineano-română", a spus Diaconescu în timpul declaraţiilor de presă cu omologul său de la Kiev, Volodimir Ogrîzko.

"În ceea ce priveşte acordul de mic trafic, ne aflăm în faza finală de elaborare a acestuia, partea română concretizând negocierile cu Comisia Europeană. Evaluez că suntem în situaţia de a semna acest acord cât mai curând posibil", menţiona Diaconescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici