Birchall: Fac apel către toţi deputaţii să voteze proiectul privind insolvenţa persoanelor fizice

Deputatul PSD Ana Birchall a declarat, luni, după ce conducerea PSD a mandatat-o să finalizeze proiectul privind insolvenţa persoanei fizice, că face apel la toţi deputaţii să voteze propunerea sa legislativă, arătând că acest proiect are susţinerea partenerilor europeni, a FMI şi a Băncii Mondiale.

798 afișări
Imaginea articolului Birchall: Fac apel către toţi deputaţii să voteze proiectul privind insolvenţa persoanelor fizice

Ana Birchall (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Mă aştept ca începând de mâine (marţi - n.r.) şi pe parcursul acestei săptămâni colegii deputaţi sau reprezentanţii tuturor instituţiilor şi părţilor implicate - CSM, MJ, sistemul bancar, ANPC, executorii judecătoreşti şi practic orice persoană interesată şi chiar dumneavoastră (presa -n.r.) să veniţi cu propuneri concrete pe marginea acestui proiect de lege, astfel încât în cel mai scurt timp să fie trimis la vot în Parlamentul României, în Camera Deputaţilor, cu raport favorabil de adoptare. Eu mă aştept ca cel mai târziu în următoarele săptămâni acest proiect de lege să fie trimis la vot cu raport favorabil de adoptare şi fac un apel către toţi deputaţii, indiferent de culoarea politică, să voteze acest proiect de lege privind insolvenţa persoanelor fizice atât în Comisia juridică, cât şi în plen”, a afirmat Birchall.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a început, în februarie, dezbaterea acestui proiect de lege, dar a fost oprită după ce reprezentanţii FMI au trimis o scrisoare în care îşi exprimau îngrijorarea în legătură cu implementarea prevederilor.

“Proiectul de lege beneficiază inclusiv de susţinerea partenerilor europeni, în ultima perioadă am avut o serie de întâlniri cu reprezentanţii celor trei direcţii generale din Comisia Europeană, mă refer la Direcţia de justiţie, afaceri economice şi financiare din Comisia Europeană şi membrii delegaţiei FMI şi ai BM şi am primit asigurări şi toţi au apreciat că proiectul meu de lege este unul echilibrat şi este foarte necesar şi susţinut ca să fie adoptat în România”, a adăugat Birchall.

Ea a mai arătat că forma actuală a proiectului de lege privind insolvenţa persoanelor fizice acordă preferinţă planului de rambursare şi nu lichidării bunurilor sau executărilor silite. “Practic, debitorul poate să propună un plan de rambursare care se poate întinde până la cinci ani de zile cu posibilitatea de prelungire cu încă un an de zile şi să nu fie pus în faţa executărilor silite sau a lichidării bunurilor, de asemenea se suspendă toate procedurile judiciare, se stopează orice acumulare de dobânzi sau penalităţi după momentul iniţierii procedurii de insolvenţă, executarea silită este reglementată ca o măsură care se aplică ca ultimă soluţie, se protejează persoanele fizice - debitorii de bună credinţă”, a precizat Birchall.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, că deputatul Ana Birchall, a primit mandat din partea BPN a PSD pentru finalizarea proiectului de lege privind insolvenţa persoanelor fizice, despre care a spus că este, acum, un proiect "consolidat", discutat cu FMI şi BM.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dezbătut, la sfârşitul lunii ianuarie, articole ale proiectului de lege privind insolvenţa persoanelor fizice care precizează principiile şi definiţiile termenilor, deputatul PSD Ana Birchall, iniţiator al proiectului, şi reprezentanţii PNL acuzându-se atunci de atacuri la persoană.

Deputaţii din comisie au modificat titlul legii în procedura insolvenţei persoanelor fizice şi au introdus mai multe principii de bază.

Astfel, aplicarea acestui proiect are la bază acordarea unei şanse debitorului de bună credinţă de redresare a situaţiei financiare prin intermediul unui plan de rambursare a datoriilor, sprijinirea ieşirii din starea de supraîndatorare a debitorului, inclusiv prin descărcarea de datorii, în condiţiile legii, într-un mod sistematic şi raţional, maximizarea gradului de recuperare a creanţelor şi a gradului de valorificare a activelor, atunci când este cazul.

Alte principii sunt asigurarea unei proceduri administrative şi judiciare eficiente, inclusiv prin mecanisme adecvate de comunicare şi derulare a procedurii într-un timp rezonabil, într-o manieră obiectivă şi imparţială, cu un minim de costuri, asigurarea unei proceduri administrative şi judiciare pentru stabilirea legalităţii creditului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici