Blaga: PDL îi cere lui Ponta să retragă din Parlament proiectul de lege referitor la Roşia Montană

Liderul PDL, Vasile Blaga, a declarat, sâmbătă, că partidul pe care îl conduce îi cere premierului Victor Ponta să retragă din Parlament proiectul de lege care reglementează exploatarea de la Roşia Montană, adăugând că acestui proiect îi lipsesc zece avize.

553 afișări
Imaginea articolului Blaga: PDL îi cere lui Ponta să retragă din Parlament proiectul de lege referitor la Roşia Montană

Preşedintele PDL Vasile Blaga (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Vasile Blaga a afirmat, sâmbătă, la Mamaia, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PDL, că democrat-liberalii îşi doresc crearea de locuri de muncă, dar nu în condiţiile în care proiectului de lege privind exploatarea de la Roşia Montană îi lipsesc zece avize.

"PDL îi cere premierului Victor Ponta să retragă din Parlament proiectul de lege referitor la Roşia Montană. Este adevărat că în România lucrurile nu merg bine în economie: şomajul se apropie de 750.000 de oameni, sunt cu 50.000 de şomeri mai mulţi decât în august anul trecut. Este adevărat că în România, în fiecare zi, intră în insolvenţă 50 de firme. Este adevărat că domnul prim-ministru, încercând să umple găurile în buget, a inventat sau a mărit 28 de noi taxe şi impozite. Noi dorim crearea locurilor de muncă, dar nu în orice condiţii. Suntem pentru prima dată în situaţia de a vedea în Parlament un proiect de lege căruia îi lipsec zece avize. Niciodată, şi am făcut parte din mai multe guverne, nu intra nici în şedinţa pregătitoare de Guvern un proiect de lege care nu avea avizele necesare", a spus Vasile Blaga.

Liderul PDL a mai spus că, aşa cum este formulat, proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană "riscă să scape de sub controlul României prin drepturile pe care le acordă investitorilor".

"Ministerul Justiţiei spune, nici mai mult nici mai puţin, că nu este nevoie de o lege în cazul Roşia Montană, pentru că legea reglementează la general şi nu se ocupă în particular de un agent privat şi, mai mult, spune că, aşa cum este formulat, proiectul de lege riscă să scape de sub controlul României prin drepturile pe care le acordă investitorilor", a afirmat Blaga.

Vasile Blaga a precizat că prin acest proiect, România va fi şi mai prost văzută de către partenerii europeni, în special din cauza lipsei de responsabilitate a premierului Victor Ponta.

"Până acum ne obişnuise să nu-şi asume nimic, să nu-şi respecte promisiunile electorale - ţineţi minte poziţia domniei sale faţă de acest proiect când era în opoziţie. Aţi văzut câtă lipsă de responsabilitate. Este clar că România, Guvernul ei, va fi şi mai prost văzută de către partenerii din Uniunea Europeană din moment ce premierul României are o poziţie, deputatul Ponta o alta, iar partidul de guvernământ este lăsat la liber să facă ce vrea. Ponta nu a întrebat Parlamentul când a început discuţiile pentru privatizarea CFR Marfă. Nu a întrebat Parlamentul nici când a renunţat la peste 400 de milioane de euro pe care Rompetrolul îi datora statului român. Iată că acum, dorind să nu-şi asume nicio responsabilitate, vrea să transforme comisiile parlamentare în foruri de decizii şi de avizare a unui proiect între statul român şi o firmă privată", a mai spus Vasile Blaga.

Şedinţa Biroului Permanent Naţional al PDL a avut loc, sâmbătă, la Mamaia.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, vineri, că va convoca, împreună cu Crin Antonescu, luni, Birourile Permanente Reunite pentru a discuta despre constituirea Comisiei speciale pentru proiectul Roşia Montană.

Proteste faţă de acest proiect au avut loc, în ultimele zile, la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, după ce, în 27 august, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici