Blaga: PDL va vota, până la 1 iulie, ca votul legat de imunitatea parlamentarilor să fie electronic

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a semnat un angajament care prevede că PDL va vota până în 1 iulie modificarea Regulamentului Camerei Deptuaţilor şi Senatului pentru ca votul în cazul cererilor care vizează imunitatea parlamentarilor să fie electronic şi să aibă loc în 48 de ore de la primire.

222 afișări
Imaginea articolului Blaga: PDL va vota, până la 1 iulie, ca votul legat de imunitatea parlamentarilor să fie electronic

Blaga: PDL va vota, până la 1 iulie, ca votul legat de imunitatea parlamentarilor să fie electronic (Imagine: Toni Salabasev/Mediafax Foto)

PDL şi-a asumat, joi, prin preşedintele Vasile Blaga, iniţiativa "Coaliţiei românilor pentru combaterea corupţiei" de a transparentiza ridicarea imunităţii parlamentare şi de a lupta pentru legile referitoare la combaterea corupţiei şi sprijinirea justiţiei, potrivit unui comunicat remis vineri.

"Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a semnat angajamentul «Coaliţiei românilor pentru combaterea corupţiei». Partidul Democrat Liberal şi-a asumat joi, 12 iunie, prin preşedintele Vasile Blaga, iniţiativa «Coaliţiei românilor pentru combaterea corupţiei» de a transparentiza procesul de ridicare a imunităţii parlamentare şi de a lupta pentru legile referitoare la combaterea corupţiei şi sprijinirea justiţiei", se arată în comunicat.

PDL precizează că îşi asumă deschis faptul că este nevoie ca Parlamentul să răspundă în termen de 48 de ore la solicitările Ministerului Justiţiei privind reţinerea, arestarea preventivă sau percheziţia parlamentarilor precum şi la solicitările de urmărire penală ale parlamentarilor miniştri.

"PDL consideră că este extrem de important ca votul parlamentarilor să fie deschis, mai exact electronic, pentru ca românii să ştie exact cum s-a votat în cazul acestor solicitări. PDL este partidul care nu a protejat niciodată parlamentarii sau demnitarii cu probleme în justiţie şi consideră că legea trebuie să fie egală pentru toţi românii. PDL îşi asumă deschis faptul că se va opune prin vot şi în mod public oricăror iniţiative legislative care reduc atribuţiile instituţiilor anti-corupţie din România. PDL salută această iniţiativa civică şi invită toate partidele parlamentare să semneze «Angajamentul pentru combaterea corupţiei». Este imperativ pentru toate partidele parlamentare să demonstreze, atât în faţa românilor, cât şi a partenerilor occidentali că nu fac în Parlament scut în jurul corupţilor şi nu pun piedici luptei impotriva corupţiei", se mai arată în comunicat.

Potrivit documentului semnat de Blaga, PDL se angajează în faţa electoratului român din România şi din diaspora că va susţine şi vota până în 1 iulie 2014 modificarea Regulamentului Camerei Deptuaţilor şi al Senatului astfel încât votul pentru aprobarea reţinerii, arestării preventive şi percheziţiei în cazul parlamentarilor sau a cererilor de aprobare a urmăririi penale a parlamentarilor miniştri sau foşti miniştri să se facă electronic şi în termen de 48 de ore de la data primirii de către Parlament a solicitării procurorilor venită prin Ministerul Justiţiei.

De asemenea, potrivit documentului, PDL se angajează politic ca toţi parlamentarii grupului să voteze la vedere, atât în Comisia Juridică cât şi în plen, pentru cererile menţionate anterior. "Respingerea cererilor procurorilor echivalează cu o imunitate de facto, care le permite parlamentarilor să nu mai răspundă în faţa legii, ca toţi ceilalţi cetăţeni", se arată în document.

De asemenea, PDL se angajează că va vota la vedere, electronic, şi după o dezbatere publică, orice proiect de lege care are legătură cu lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate. Democrat-liberalii se angajează, de asemenea, prin semnătura lui Blaga, că se vor opune şi vota împotriva oricăror iniţiative legislative care reduc atribuţiile instituţiilor de luptă împotriva corupţiei, a criminalităţii economice şi a crimei organizate, care reduc pedepsele pentru corupţie, infracţiuni economice sau crimă organizată ori care reduc termenele de prescripţie a răspunderii penale şi executării pedepselor, de graţiere sau amnistie a celor acuzaţi de infracţiuni de corupţie, economice sau de crimă organizată.

PDL se angajează, de asemenea, că va susţine şi va vota pentru iniţiative legislative care sprijină lupta împotriva corupţiei şi criminalităţii în România, cu respectarea convenţiei europene a drepturilor omului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici