BNR avertizează că procedura de deficit excesiv ar putea avea impact asupra cursului şi inflaţiei

  • În Raportul asupra inflaţiei, Banca Naţională spune că intrarea României în procedura de deficit excesiv ar putea duce la „reevaluarea riscului asociat de investitori economiei şi schimbarea sentimentului pe piaţa internaţională”
  • Procedura de deficit excesiv ar putea avea impact asupra cursului Euro/Leu
595 afișări
Imaginea articolului BNR avertizează că procedura de deficit excesiv ar putea avea impact asupra cursului şi inflaţiei

Procedura de deficit excesiv ar putea avea impact asupra cursului şi inflaţiei

Presiunea pe curs s-a amplificat în ultimele două luni din 2019 după ce ministrul Finanţelor a făcut publică situaţia fiscal-bugetară problematică a României. Ca urmare, cursul euro/leu a atins în 21 noiembrie un nou maxim istoric în raport cu euro, iar deprecierea monedei naţionale a dus la majorarea ratei de creştere a inflaţiei la 4% în decembrie.

Raportul oficial de la BNR vine la doar o zi după ce ministrul Florin Cîţu a anunţat că România nu mai poate evita intrarea în procedura de deficit excesiv. Ministrul demis al Finanţelor a spus că Executivul european va declanşa procedura cel mai devreme în luna martie.

Comisia Europeană va penaliza România pentru depăşirea limitei de 3% pentru deficitul bugetar. România a încheiat bugetul pe anul trecut cu un deficit de 4,6%.

În acelaşi raport, BNR atrage atenţia asupra Legii pensiilor şi spune că nu este exclus ca pensiile să crească la 1 septembrie cu mai puţin de 40% cât este prevăzut în lege sau ca termenul de intrare în vigoare să fie prorogat.

"Nu este exclusă nici varianta reconfigurării măsurilor fiscale deja aprobate, fie prin potenţiale noi prorogări ale termenelor de intrare în vigoare a acestora, fie prin reevaluarea magnitudinii creşterilor deja prevăzute în legislaţie pentru anumite categorii de cheltuieli", arată BNR.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici