Boboc (PNL): Am depus la Secretariatul general al Senatului contestaţia în cazul votului la Şova

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Cătălin Boboc, a declarat că a fost depusă, luni, contestaţia în cazul votului pentru Dan Şova la Secretariatul general, acesta urmând să o trimită în aceeaşi zi la Curtea Constituţională.

109 afișări
Imaginea articolului Boboc (PNL): Am depus la Secretariatul general al Senatului contestaţia în cazul votului la Şova

Boboc (PNL): Am depus la Secretariatul general al Senatului contestaţia în cazul votului la Şova (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Am depus astăzi la Secretariatul general, care va depune în aceeaşi zi la Curtea Constituţională, contestaţia noastră privind hotărârea redactată săptămâna trecută în cazul cererii ministrului Justiţiei privindu-l pe domnul senator Dan Şova. După cum ştiţi încă de la bun început, din luna martie, PSD a tratat acest subiect abuziv. Evenimentele din ultima perioadă ne lămuresc din ce cauză domnul Ponta şi cu PSD au fost interesaţi să prelungească şi ar fi făcut-o în continuare dacă noi nu cream acea presiune, până la urmă presiune în sensul respectării legii. Din păcate, ei au forţat din nou regulamentul şi toate prevederile pe care noi ne bazăm tratând cu lipsă de respect cel puţin, dacă nu cu aroganţă, legislaţia din ţara asta. Am dus demersul până la capăt, aşteptăm ca cei de la CC să se pronunţe", a declarat, luni, preşedintele Comisiei juridice din Senat, Cătălin Boboc.

Acesta şi-a exprimat încrederea că rezultatul la contestaţia PNL va fi acelaşi pe care CC l-a stabilit printr-o altă decizie, şi anume că prin votul repetat "conducerea Senatului a creat un alt efect juridic".

"Şova ar trebui ca orice cetăţean simplu să meargă în faţa unei instanţei iar aceasta să se pronunţe asupra cererilor Parchetului", a spus Boboc.

Întrebat ce conţine sesizarea, senatorul PNL Mărinică Dincă a afirmat: "Sesizarea depusă la Curte reiterează ce a spus Curtea: constatăm, pe de o parte, că în martie PSD a călcat cu şenilele tancurilor Constituţia, acum o săptămână am constatat că pe lângă Constituţie au desfiinţat practic o decizie a CC, au încălcat-o după bunul loc plac, iar astăzi în sesizarea CC am spus, pe de o parte, că trei dispoziţii constituţionale nu au fost respectate, legate de drepturi fundamentale (...) iar decizia CC prevedea foarte clar: se aplică dispoziţiile constituţionale, dacă ar fi avut la bază temeiurile constituţionale atunci nu ar fi trebui decât să se ia act de votul dat în 25 martie".

Senatul a respins, în 25 martie, cererea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul lui Dan Şova, cu 79 de voturi "pentru", 67 "împotrivă", 5 abţineri.

PNL a sesizat, în 23 aprilie, Curtea Constituţională, arătând că "Senatul trebuia să-şi asume decizia prin care încuviinţează ori nu reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului în cauză".

Liberalii precizau în sesizare că Hotărârea Senatului nr.32 din 25 martie 2015, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I-a, nr.271 din 22 aprilie 2015, prin care Senatul constată că nu au fost întrunite condiţiile cerute de art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi de art.173 din Regulamentul Senatului, pentru a încuviinţa reţinerea şi arestarea preventivă a domnului senator Dan Şova este neconstituţională.

PNL solicita Curţii admiterea sesizării de neconstituţionalitate a Hotărârii Senatului nr. 32 redactată în data de 22 aprilie 2015, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I-a, nr.271 din 22 aprilie 2015, prin care Senatul constată că nu au fost întrunite condiţiile cerute de art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi de art.173 din Regulamentul Senatului, pentru a încuviinţa reţinerea şi arestarea preventivă a lui Dan Şova.

"Considerăm că redactarea hotărârii s-a făcut cu încălcarea considerentelor Curţii Constituţionale, atestarea rezultatului votului dat cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova, aşa cum este cuprins în dispozitivul deciziei acesteia, neputând fi făcută printr-o 'hotărâre de constatare' care lasă loc la interpretări. Senatul trebuia să-şi asume decizia prin care încuviinţează ori nu reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului în cauză", se menţiona în sesizarea PNL.

Liberalii mai spuneau că în susţinerea sesizării, invocă jurisprudenţa Curţii Constituţionale care, prin deciziile sale pronunţate după revizuirea Constituţiei, au admis excepţiile de neconstituţionalitate care au avut ca obiect cvorumul legal necesar adoptării hotărârilor Camerelor Parlamentului.

"Toate hotărârile adoptate de Camera Deputaţilor sau de Senat, în şedinţe separate, cu excepţia celor referitoare la regulamentele proprii de organizare şi funcţionare, urmează regula stabilită de dispoziţiile art.76 alin.(2) din Constituţie, respectiv se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi în fiecare Cameră", mai spunea PNL.

Un alt aspect semnalat de PNL, din punct de vedere procedural, îl constituie conţinutul hotărârii Senatului.

Liberalii considerau că, deşi nu are o denumire, această hotărâre priveşte o constatare, aşa cum reiese din redactare.

Curtea Constituţională (CC) a stabilit, în 6 mai, în urma analizării sesizării PNL, că hotărârea Senatului în cazul solicitării DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării lui Dan Şova este neconstituţională.

CC arată, într-un comunicat de presă, că în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, s-a constatat că Hotărârea Senatului din 25 martie 2015 în cazul lui Dan Şova este neconstituţională, întrucât a fost adoptată în temeiul unor dispoziţii legale şi regulamentare care contraveneau prevederilor articolului 76 alineatul 2 din Constituţie.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a constatat că Hotărârea Senatului nr. 32 din 25 martie 2015, prin care Senatul a constatat că nu au fost întrunite condiţiile cerute de art. 24 alin. 4 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi de art. 173 din Regulamentul Senatului, pentru a încuviinţa reţinerea şi arestarea preventivă a domnului senator Şova Dan - Coman, este neconstituţională, întrucât a fost adoptată în temeiul unor dispoziţii legale şi regulamentare care contraveneau prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţie", se arată în decizia CC în cazul sesizării formulate de 46 senatori aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal.

După decizia CC, conducerea Senatului a decis reluarea votului în plen.

Senatul a respins, pe 2 iunie, cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova, fiind înregistrate, conform unor surse parlamentare, 66 de voturi "pentru" şi 72 "împotrivă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici