Boc: Avocatul Poporului doarme, ar trebui să sesizeze CC legat de ultima ordonanţă privind taxele

Primarul Clujului, Emil Boc, susţine că Avocatul Poporului ar trebui să sesizeze Curtea Constituţională pentru a declara neconstituţională ultima ordonanţă a Guvernului privind majorarea taxelor de către primăriile cu datorii, el spunând că Avocatul Poporului "doarme şi este complice cu puterea".

220 afișări
Imaginea articolului Boc: Avocatul Poporului doarme, ar trebui să sesizeze CC legat de ultima ordonanţă privind taxele

Emil Boc (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Emil Boc a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că ceea ce a făcut Guvernul Ponta cu taxele locale este "o bătaie de joc”, fiind emise trei acte normative pe această temă. 

"Este o bătaie de joc ceea ce face Guvernul Ponta cu taxele locale. În 25 ianuarie e a treia hotărâre în Guvern prin care ne pune condiţii administraţiilor locale pe care trebuia să le fi îndeplinit la 31 decembrie 2012. În mod normal, este retroactivă şi dacă am avea un Avocat al Poporului care îşi face datoria ar sesiza imediat Curtea Constituţională pentru a declara neconstituţională ultima ordonanţă a Guvernului care cere în 24 sau în 25 ianuarie să îndeplinim condiţii pe care ar fi trebuit să le fi îndeplinit la 1 ianuarie legate de datoriile primăriilor. Este inadmisibil să se întâmple acest lucru într-un stat de drept, dar se pare că şi acest Avocat al Poporului pe care îl avem doarme şi este complice cu puterea, cu abuzurile la adresa plătitorilor de taxe şi impozite din România. Este un caz tipic, clasic, de retroactivitate, o încălcare flagrantă a acestui principiu din Constituţie. Nu poţi să pui în 25 ianuarie 2013 condiţii pe care trebuia să le fi îndeplinit la 31 decembrie 2012", a spus Boc.

Potrivit acestuia, "bâlbâielile” Guvernului Ponta au pus administraţiile locale la 1 februarie în situaţia de a nu şti ce să le comunice cetăţenilor.

"Adevărul este altul. Ponta şi Guvernul pe care îl reprezintă s-au angajat în faţa FMI că vor avea venituri cu 16 la sută mai mari de la administraţiile locale şi după ce au văzut că acest angajament este obligatoriu pentru promovarea bugetului au dat trei acte normative pentru a obliga autorităţile locale să aibă taxele majorate. Acest lucru trebuia să îl spună de la început, din decembrie, nu să o tot bâlbâie, că nu guvernul majorează, ci primarii”, a afirmat Boc.

Acesta a adăugat că Primăria Cluj-Napoca nu are datorii, dar a cerut Direcţiei de Finanţe explicaţii cu privire la termenul "arierate” pentru a vedea dacă nu se încadrează aici şi datoriile înregistrate de asociaţiile de proprietari la firmele de construcţii implicate în proiectul de reabilitare termică a blocurilor.

"De două ori am supus Consiliului Local Cluj-Napoca menţinerea taxelor la acelaşi nivel ca şi în anul 2012. De trei ori, Guvernul Ponta a venit cu trei acte normative care împiedică autorităţile locale să menţină acelaşi nivel al taxelor locale. Noi, la 31 decembrie 2012, nu avem datorii, chiar avem un excedent, dar există o dispută legată de modul cum se interpretează datoriile pe care asociaţiile de proprietari le au pentru reabilitarea termică a blocurilor. Programul prevede ca 50 la sută să finanţeze bugetul naţional, 30 la sută primăria, iar 20 la sută asociaţiile. Dacă aceste asociaţii nu şi-au achitat datoriile către constructori, înseamnă că este datorie sau nu, în condiţiile în care Primăria a semnat contractul cu constructorul. Aşteptăm să vedem care va fi răspunsul de la Finanţe şi să luăm o decizie în consecinţă. Definiţia arieratelor este foarte largă şi trebuie să vedem dacă în asta intră şi datoriile asociaţiilor de proprietari", a conchis Boc.

În luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotărâre conform căreia nivelul taxelor locale prevăzute în grilă creşte în 2013 cu 16,05%, ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani.

Premierul Victor Ponta declara atunci că Guvernul nu face decât să comunice autorităţilor locale rata cumulată a inflaţiei, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%.

Ponta spunea că nu va publica în Monitorul Oficial hotărârea de guvern privind indexarea taxelor locale până nu se va înţelege foarte clar că nu Guvernul este cel care măreşte aceste taxe şi că actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile locale, dacă acestea doresc.

Hotărârea de guvern pentru indexarea taxelor locale a fost, însă, publicată în Monitor la sfârşitul anului trecut, fără alte prevederi explicative, iar premierul a atenţionat că aceste taxe reprezintă o sursă de venituri a administraţiei locale, deoarece primarii care nu majorează taxele nu vor primi în compensaţie bani din bugetul central.

Ulterior, în ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanţă care stabileşte că, pentru acest an, autorităţile locale pot adopta hotărâri prin care taxele locale sunt menţinute la nivelul de anul trecut, fără să fie indexate.

La scurt timp însă, Guvernul a emis o nouă ordonanţă care obligă primăriile cu arierate să majoreze taxele locale, dacă acestea au hotărât deja că nu le vor creşte.

Arieratele reprezintă acele plăţi restante cu o vechime mai mare de 90 de zile, iar numărul primăriilor care nu înregistrează astfel de datorii este extrem de mic. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici