Boc: Companiile de stat au fost surse de influenţă politică pentru unii sau alţii aflaţi la putere

Companiile de stat nu au fost reformate în ultimii 20 de ani şi au reprezentat permanent surse de influenţă politică pentru unii sau alţii care s–au aflat la putere, Guvernul hotărând însă ca acestea să fie eficientizate, inclusiv prin management privat, a afirmat, miercuri seara, premierul Emil Boc.

29 afișări
Imaginea articolului Boc: Companiile de stat au fost surse de influenţă politică pentru unii sau alţii aflaţi la putere

Boc: Companiile de stat au fost surse de influenţă politică pentru unii sau alţii aflaţi la putere (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

El a arătat, la postul public de televiziune, că intenţia este ca aceste companii de stat să funcţioneze pe baza criteriilor specifice economiei de piaţă şi nu în favoarea clientelei politice şi diverselor grupuri de interese.

Premierul a asigurat că privatizarea managementului la companii de stat este "un lucru care se va întâmpla".

Surse apropiate negocierilor au declarat, săptămâna trecută, agenţiei MEDIAFAX, că FMI va insista în negocierea noului acord pentru privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, apreciind că prin vânzarea unor societăţi viabile statul va reuşi să finanţeze la costuri mai reduse deficitul bugetar.

Planul de acţiuni al Guvernului, elaborat în urma recomandărilor transmise de Banca Mondială şi prezentat de MEDIAFAX la sfârşitul anului trecut, relevă printre altele că Guvernul va analiza varianta introducerii managementului privat în companiile din transport monitorizate cu Fondul Monetar Internaţional.

În cadrul acordului actual, FMI şi Guvernul monitorizează evoluţiile financiare pentru zece companii de stat, respectiv Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, CFR SA, CFR Călători, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Metrorex, CFR Marfă, Electrificare CFR, Compania Electrocentrale Bucureşti şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici