Boc: Curtea Constituţională respinge acuzaţiile USL la adresa preşedintelui. Dă un aviz negativ propunerii de suspendare

Fostul lider al PDL Emil Boc consideră că avizul Curţii Constituţionale dat vineri privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu este unul negativ, în care acuzaţiile USL la adresa şefului statului sunt respinse.

603 afișări
Imaginea articolului Boc: Curtea Constituţională respinge acuzaţiile USL la adresa preşedintelui. Dă un aviz negativ propunerii de suspendare

Boc: Curtea Constituţională respinge acuzaţiile USL la adresa preşedintelui. Dă un aviz negativ propunerii de suspendare (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax foto)

Boc a declarat presei, vineri, la Cluj, că avizul negativ dat de CCR nu este unul explicit, dar rezultă din interpretarea şi citirea celor şapte răspunsuri la acuzele USL.

"Curtea Constituţională respinge, practic, acuzaţiile USL la adresa preşedintelui. Curtea nu consacră şi nu spune că preşedintele a încălcat Constituţia conform art. 95 şi, în consecinţă, dă un aviz negativ propunerii de suspendare, fără să fie menţionat explicit acest lucru. Avizul negativ rezultă din interpretarea şi citirea tuturor celor şapte răspunsuri la cele şapte acuzaţii ale USL. Interpretarea lor ne conduce la concluzia că preşedintele nu a încălcat Constituţia în sensul art. 95 şi, ca atare, nu există din punct de vedere constituţional argumente constituţionale şi juridice pentru a se proceda la suspendarea din funcţie", a spus Boc.

Potrivit acestuia, Curtea Constituţională, spre deosebire de anul 2007, nu trage nicio concluzie, ci lasă la interpretarea tuturor celor care citesc acest aviz.

"Dacă îl citeşti cu bună credinţă nu poţi să nu constaţi faptul că nu se reţine încălcarea Constituţiei în termenii prevăzuţi de către aceasta. Curtea a dat un răspuns la fiecare punct la cele şapte acuzaţii formulate, iar analiza ei arată clar că preşedintele nu a încălcat Constituţia. Niciun text din Constituţie nu este menţionat a fi fost încălcat, iar din acest punct de vedere consideră că avizul este şi trebuie să rămână negativ. Curtea a făcut aprecieri care nu vin să spună că este o încălcare gravă a Constituţiei în sensul celor prevăzute la art. 95", a spus fostul lider al PDL.

Curtea Constituţională a constatat, vineri, printre altele, că Traian Băsescu nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate, avizul Curţii să fie transmis Parlamentului.

Curtea Constituţională apreciază, de asemenea, că faptul că preşedintele, prin comportamentul său politic, şi-a asumat public iniţiativa luării unor măsuri economico-sociale, înainte să fie adoptate de Guvern, poate fi reţinut ca o încercare de a diminua rolul premierului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici