Boc:Dacă ministrul Chiuariu a făcut presiuni asupra justiţiei,trebuie să plece imediat

Liderul PD, Emil Boc, a declarat, luni, că, dacă este adevărat că ministrul Tudor Chiuariu ar fi exercitat presiuni asupra justiţiei, el trebuie să demisioneze imediat, pentru că un asemenea demers ar compromite independenţa justiţiei şi reforma iniţiată în acest domeniu.

1 afișare
Imaginea articolului Boc:Dacă ministrul Chiuariu a făcut presiuni asupra justiţiei,trebuie să plece imediat

Boc:Dacă ministrul Chiuariu a făcut presiuni asupra justiţiei,trebuie să plece imediat

Întrebat ce părere are depre informaţia că ministrul Tudor Chiuariu ar fi exercitat presiuni asupra justiţiei, preşedintele PD, Emil Boc, a precizat: „Dacă acest lucru e adevărat, ministrul Justiţiei trebuie să plece imediat”.

El a arătat că un asemenea demers al ministrului ar compromite independenţa justiţiei din România şi reforma întreprinsă în acest domeniu.

„Un asemenea gest politic nu face altceva decât să revină la practicile guvernelor anterioare, la practica Guvernului PSD – care este străină de o ţară din UE şi se apropie tot mai mult de comportamentul unei ţări bananiere, în care justiţia se negociază pe fructe, banane şi alte produse de acest fel, nu pe baza legilor stabilite de codurile şi Constituţia României”, a conchis Boc.

Preşedintele PIN Cozmin Guşă, a declarat că ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, este cercetat pentru fapte penale de DNA, susţinând că acesta a avizat o asociere ilegală dintre Poşta Română şi o firmă privată.

"Guvernul, pe baza notei de fundamentare avizată favorabil de ministrul Chiuariu a dat o hotărâre, semnată de ministrul Comunicaţiilor, cel al Finanţelor şi primul-ministru, prin care se scotea din circuitul public al statului acest spaţiu, dând girul unui şir de ilegalităţi care începuse înainte cu mai bine de un an. Am informaţii sigure şi precise, verificate, că, în acest moment, Departamentul Naţional al Anticorupţiei are un dosar de cercetare care îl vizează pe actualul ministru al justiţiei, în calitate de învinuit", a declarat Guşă.

El susţine că, în prima sa lună de mandat, în aprilie 2007, ministrul Justiţiei a avizat favorabil o hotărâre de guvern prin care imobilul situat pe Calea Victoriei nr. 133-135, cu terenul aferent, trecea din domeniul public al statului în cel privat al statului, girând astfel o asociere ilegală datată 1 august 2005, dintre Poşta Română şi un grup de interese din jurul democraţilor şi liberalilor.

Chiuariu a declarat că nu are cunoştinţă despre un astfel de dosar aflat la DNA şi că Ministerul Justiţiei şi Direcţia Naţională Anticorupţie nu trebuie folosite în scopuri politice şi electorale.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) s-a sesizat în urma unei ştiri de televiziune cu privire la legalitatea unor achiziţii publice realizate de Compania Naţională Poşta Română, precum şi cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei instituţii sau ale angajaţilor săi în diferite firme.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în cadrul dosarului penal 218/P/2006, înregistrat în luna septembrie 2006 (când nu era ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu, ci Monica Macovei-n.r.), efectuează acte premergătoare cu privire la legalitatea unor achiziţii publice realizate de Compania Naţională Poşta Română, precum şi cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei instituţii sau ale angajaţilor săi, în diferite societăţi comerciale, şi cu privire la posibila fraudare a patrimoniului public şi privat al statului, ca urmare a acestor activităţi, informează Biroul de presă al DNA.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici