Boc: E inadmisibil ca numirile la şefia parchetelor să fie discutate în BPN ale partidelor

Fostul premier Emil Boc afirmă, referitor la numirile la şefia parchetelor, că dacă va fi implicată justiţia "în mocirla politică cotidiană" va pierde toată lumea, spunând că este inadmisibil ca birourile politice ale partidelor guvernamentale să discute despre numiri de procurori generali.

154 afișări
Imaginea articolului Boc: E inadmisibil ca numirile la şefia parchetelor să fie discutate în BPN ale partidelor

Emil Boc (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Emil Boc a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, cum comentează scandalul legat de numirile la şefia parchetelor, spunând că în procesul de desemnare a şefilor parchetelor trebuie respectate autorităţile abilitate care au competenţe în numire şi desemnare, respectiv ministrul Justiţiei, CSM şi preşedintele României.

"Ar fi bine ca birourile politice ale partidelor să nu se amestece în aceste demersuri care ţin de justiţie şi de prerogativele constituţionale şi legale. Cu cât fiecare îşi va respecta competenţele pe care le are, cu atât va fi mai bine pentru justiţie şi pentru România. Eu mă pronunţ pentru a respecta dreptul celor care, potrivit legii, au dreptul să facă aceste propuneri, iar politicienii să mai lase discuţiile din birourile politice ale lor, de la partid şi să se ocupe de alte probleme, să lase justiţia să funcţioneze independent", a spus fostul premier.

El a mai spus că este inadmisibil ca birourile politice ale partidelor guvernamentale să discute despre numiri de procurori generali.

"Cred că este inadmisibil ca birourile politice ale partidelor care alcătuiesc arcul guvernamental să discute despre numiri de procurori generali, DNA, înseamnă că din nou coborâm justiţia la nivelul anului 2004, când în birourile politice ale PSD se decideau şefii de instanţe, măsuri de arestare, este o perioadă de tristă amintire, care trebuie să constituie un capitol încheiat. Eu cred că partidele politice trebuie să se abţină să intre în dispute şi comentarii în legătură cu aceste numiri, care sunt date în competenţa unor persoane, care trebuie să şi le asume", a conchis Emil Boc.

Laura Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Propunerile au fost avansate miercuri dimineaţă de către premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, printr-o scrisoare adresată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că PNL nu e de acord cu nominalizarea Codruţei Kovesi la DNA, că pentru prima dată de când e USL premierul nu i-a consultat pe liberali, ci doar le-a comunicat decizia, de care se despart fundamental, dar care nu înseamnă ruperea USL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici