Boc: Elena Udrea este un om puternic, sunt convins că îşi va demonstra nevinovăţia

Fostul premier Emil Boc spune că Elena Udrea este "un om puternic” şi se declară convins că aceasta îşi va demonstra nevinovăţia, el susţinând şi că întâlnirea pe care a avut-o cu aceasta cu două zile înainte de eliberarea lui Gabriel Sandu a avut loc la primărie, fiind una ”de curtoazie”.

243 afișări
Imaginea articolului Boc: Elena Udrea este un om puternic, sunt convins că îşi va demonstra nevinovăţia

Boc: Elena Udrea este un om puternic, sunt convins că îşi va demonstra nevinovăţia (Imagine: Mircea Roşca/Arhiva Mediafax Foto)

Întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, cum comentează arestarea preventivă a Elenei Udrea, Emil Boc a spus că oricine beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

"Deciziile instanţelor nu le comentez. Oricine beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Doamna Udrea este un om puternic şi sunt convins că îşi va demonstra nevinovăţia în faţa autorităţilor statului”, a spus Boc.

Întrebat, în continuare, dacă a avut o întâlnire secretă cu Elena Udrea la Cluj-Napoca cu două zile înainte de eliberarea lui Gabriel Sandu, Boc a spus că întâlnirea nu a fost secretă, ci a avut loc la Primăria Cluj-Napoca, "într-un loc ultrapublic”.

"A avut loc în jurul orei 14.15 - 14.30, iar doamna Udrea a făcut referire la ea într-un interviu acum vreo zece zile că a fost la Cluj şi s-a întâlnit şi cu mine. În acea zi, m-a sunat din aeroport din Bucureşti că vine la Cluj, având o problemă la compania Farmec şi i-am spus că dacă are timp să treacă pe la Primărie, la o cafea. A ajuns la 14.30, iar la 14.45 a plecat spre Farmec. Nu a avut întâlnirea un caracter secret, iar acum, după două săptămâni, s-a făcut referire la acest element”, a mai spus Emil Boc.

Acesta a adăugat că a fost ”o întâlnire de curtoazie”, în care au discutat despre Farmec, despre piaţa investiţiilor de la Cluj, şi nu despre dosarul Microsoft.

"La vremea aceea nu erau discuţiile care există acum în presă”, a spus Boc.

Deputatul PMP Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, este în arestul Poliţiei Capitalei din 10 februarie, când a fost reţinută de procurorii DNA, în dosarul Microsoft. O zi mai târziu, Udrea a fost arestată preventiv, după ce instanţa supremă a emis pe numele ei un mandat pentru 30 de zile. Decizia a fost contestată de avocaţii Elenei Udrea şi va fi judecată tot la instanţa supremă.

Elena Udrea este acuzată, în dosarul Microsoft, de trei fapte de trafic de influenţă - în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, în legătură cu derularea contractului e-România şi în legătură cu pretinderea şi primirea a 500.000 de euro -, precum şi de spălare de bani.

În acelaşi dosar, fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, este acuzat că ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul lui Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de una dintre cele două persoane încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Potrivit anchetatorilor, în anul 2010, Dorin Cocoş, în baza înţelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la un om de afaceri, administrator al unei societăţi cu obiect de activitate IT, suma de circa trei milioane de euro, pentru a debloca plăţile aferente contractului e-România.

Udrea mai este acuzată că a cerut 500.000 de euro de la omul de afaceri Dinu Pescariu, vizat în acelaşi dosar, "pentru a-i rezolva problemele din justiţie". Procurorii au arătat, în referatul prin care au solicitat aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestare, că Elena Udrea a fost denunţată la DNA de Dinu Pescariu.

"La data de 5.11.2014, Pescariu Dinu-Mihail a formulat denunţ cu privire la săvârşirea unor fapte de corupţie de către Udrea Elena Gabriela. Din denunţul formulat rezultă că, în anul 2013 pe fondul cercetărilor efectuate de Direcţia Naţională Anticorupţie ca urmare a plângerii formulată de Fujitsu Siemens Computers în legătură cu derularea contractului de licenţiere Microsoft şi a măsurilor asigurătorii dispuse de autorităţile austrice pe conturile sale din Elevaţia, Udrea Elena Gabriela a pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiţie. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani a avut loc în mai multe tranşe în perioada iulie 2013 - februarie 2014", au scris procurorii în referat.

Potrivit anchetatorilor, aceste fapte sunt dovedite cu declaraţia martorului, extrasele de cont şi înscrisuri olografe ridicate la percheziţii, în care sunt indicate sume de bani plătite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici