Boc: Există premisele realizării unui compromis raţional cu PSD

Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, marţi seară, după întâlnirea delegaţiilor PDL şi PSD, că există premisele realizării unui "compromis raţional" cu PSD, menţionând totodată că democrat-liberalii au obligaţia de a continua discuţiile şi cu UDMR.

13 afișări
Imaginea articolului Boc: Există premisele realizării unui compromis raţional cu PSD

Boc: Noi continuăm discuţiile atât cu PSD, cât şi cu UDMR (Imagine: Mediafax Foto)

"Există premisele realizării acestui compromis raţional cu PSD, există lucruri care ne unesc din perspectivca unor soluţii apropiate, la cele mai mari provocări pe care le are România", a declarat Emil Boc, la finalul negocierilor cu PSD de la Senat.

El a precizat că "există puncte de vedere relativ apropiate, comune", în ceea ce priveşte necesitatea menţinerii şi creării de noi locuri de muncă şi a menţinerii cotei unice". Boc a adăugat că vrea să fie foarte clar, "în sensul că se menţine cota unică", dar se pot găsi soluţii propuse de PSD pentru protejarea persoanelor cu venituri mici, cum ar fi deducerile.

"Aici poate fi cheia unui compromis, să se cadă de acord asupra mai multor puncte", a mai spus Boc, menţionând că se poate realiza "o combinaţie între o politică de dreapta democrat-liberală şi solidaritatea activă a PSD".

Boc a precizat că una dintre diferenţele de viziune dintre PDL şi PSD se referă la prezenţa UDMR în noul Executiv. El a spus că PDL a avut o discuţie cu partenerii de la UDMR, înainte de orice discuţie cu cei de la PSD şi a menţionat că, din punctul de vedere al PDL, cooptarea UDMR în Executiv "nu reprezintă un impediment major în guvernarea ţării".

"Am avut o discuţie, un cuvânt dat cu partenerii de la UDMR care au fost alături de noi înainte ca PSD-ul să fi anunţat vreo deschidere către partidul nostru, de aceea avem obligaţia să continuăm discuţiile şi cu UDMR-ul şi să încercăm să găsim o soluţie", a mai precizat preşedintele PDL.

Emil Boc a precizat că întâlnirea cu PSD se desfăşoară conform mandatului stabilit de Biroul Permanent Naţional, de a continua discuţiile în vederea formării unei majorităţi cu partidele care şi-au manifestat disponibilitatea pentru o astfel de implicare, respectiv PSD şi UDMR.

"Îmi pare sincer rău că PNL s-a autoexclus de la aceste negocieri", a menţionat Boc.

Referindu-se la negocerile cu PSD, Boc a spus că între cele două partide există puncte comune, menţionând necesitatea menţionerii locurilor de muncă, infrastructura, becesitatea îmbunătăţirii absorbţiei fondurilor europene şi în special cele 31 de miliarde de la UE. "Sunt şi puncte de vedere comune cu privire la descentralizarea reală a adminstraţiei publice", a mai adăugat Boc, precizând că există disponibilitate de a compatibliza toate aceste puncte comune dintre cele două partide".

"Vom continua şi pe parcursul zilei de mâine (miercuri, nr) discuţiile şi negocierile", a anunţat Boc, arătând că "dacă vor fi depăşite toate obstacolele inerente unei asemenea construcţii", "există premisele unui compromis raţional pentru România".

El a ţinut să "lămurească un aspect legat de reforma constituţională", arătând că "nu există puncte divergente între PSD şi PDL pe necesitatea unei reforme constituţionale care să asigure funcţionarea sistemului constituţional actual şi eliminarea acelor puncte de decurs care pot produce blocaje".

"PDL, nici în discuţiile cu PNL nici în celelalte discuţii nu a susţinut necesitatea unei republici prezidenţiale în România. Nu credem că aceasta este soluţia, ci eliminarea surselor de blocaj instituţional", a spus Boc.

Citeşte şi:

Geoană: Sper să putem face paşii decisivi pentru a ajunge la un acord politic

Tăriceanu vrea să fie lider al grupului PNL din Camera Deputaţilor

Variantă de lucru PDL-PSD: Stolojan- premier, Geoană- preşedinte al Senatului

PSD începe negocierile cu PDL pentru formarea Guvernului

Miercuri se anunţă premierul

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici