Boc i–a demis pe Marius Oprea şi Dinu Zamfirescu, înlocuiţi cu Ioan Stanomir şi Vladimir Tismăneanu - Mediafax

Boc i–a demis pe Marius Oprea şi Dinu Zamfirescu, înlocuiţi cu Ioan Stanomir şi Vladimir Tismăneanu

Premierul Emil Boc a dispus eliberarea lui Marius Oprea de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi a lui Dinu Zamfirescu de la şefia Institutului pentru Memoria Exilului Românesc şi a decis ca structura să fie condusă de Vladimir Tismăneanu şi Ioan Stanomir.

254 afişări

Imaginea articolului Boc i–a demis pe Marius Oprea şi Dinu Zamfirescu, înlocuiţi cu Ioan Stanomir şi Vladimir Tismăneanu

Boc i–a demis pe Marius Oprea şi Dinu Zamfirescu, înlocuiţi cu Ioan Stanomir şi Vladimir Tismăneanu (Imagine: Mediafax Foto)

Printr-o serie de decizii, şeful Guvernului a dispuseliberarea lui Marius Oprea din funcţia de preşedinte alInstitutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România,precum şi eliberarea lui Dinu Zamfirescu din funcţia de preşedinteal Institutului Naţional pentru Memoria ExiluluiRomânesc.

Boc a decis totodată ca funcţia de preşedinte executiv alInstitutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi MemoriaExilului Românesc să fie ocupată de politologul Ioan Stanomir, iarVladimir Tismăneanu, care a condus Comisia prezidenţială de analizăa dictaturii comuniste din România, să preia funcţia de preşedinteal Consiliului ştiinţific al Institutului de Investigare a CrimelorComunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Preşedintele Traian Băsescu a condamnat regimul comunist dinRomânia, în decembrie 2006, în Parlament, ca fiind ilegitim şicriminal. Băsescu şi-a bazat demersul pe un raport întocmit de ocomisie prezidenţială condusă de Vladimir Tismăneanu.

Marius Oprea a fost preşedintele Institutului de Investigare aCrimelor Comunismului în România (IICCR). Printr-o hotărâre deGuvern din 25 noiembrie 2009, IICCR a comasat prin fuziune cuInstitutul National pentru Memoria Exilului Romanesc. Astfel a fostînfiinţat, în subordinea premierului, Institutul de Investigare aCrimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER)celelalte două instituter desfiinţându-se.

Mai multe ONG-uri printre care unele conduse de EmilConstantinescu, Mugur Ciuvică şi Zoe Petre au protestat faţă dedecizia Guvernului de comasare a Institutului pentru MemoriaExilului Românesc (INMER) cu Institutul pentru InvestigareaCrimelor Comunismului în România (IICCR) şi au anunţat că îl susţinpe Marius Oprea la conducerea instituţiei rezultate prin comasareacelor două structuri.

Guvernul a decis recent ca Institutul de Investigare a CrimelorComunismului şi Memoria Exilului Românesc va fi condus de unpreşedinte executiv, iar rezultatele obţinute în activitate vor fievaluate de un consiliu ştiinţific constituit din 14 membri,personalităţi ale lumii academice.

Preşedintele executiv are un mandat de cinci ani şi estenumit şi eliberat din funcţie prin decizie aprimului-ministru.

Legislaţia în vigoare stabilea până în prezent că Institutuleste condus de un preşedinte.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a transmis, săptămânatrecută, premierului Emil Boc că Institutul pentru InvestigareaCrimelor Comunismului şi Institutul Naţional pentru MemoriaExilului Românesc trebuie să funcţioneze în continuare cu liberaliiMarius Oprea, respectiv Dinu Zamfirescu la conducere.

"Nu are niciun fel de importanţă în această privinţă faptul căşi Marius Oprea şi Dinu Zamfirescu sunt membri ai PNL. Niciunmoment, în nicio împrejurare, aceşti doi oameni, în frunteainstituţiilor pe care le-au condus, nu au făcut politică partizană.Niciunul dintre ei nu a intervenit în campania electorală, niciunuldintre ei nu a folosit în vreun fel instituţia pe care o conducesau prestigiul deţinut în fruntea acestor instituţii în favoareaPNL sau în favoarea cuiva din PNL", a spus Antonescu.

El a apreciat că ar fi "culmea penibilului" dacă Guvernul luiTraian Băsescu îi va schimba pe cei doi din fruntea acestorinstitute.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
BOC ,
IICCR ,
marius oprea ,
dinu zamfirescu ,
Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.