Boc: Liberalii au topit banii ca la cazinou

Adevărata moţiune de cenzură este decizia Comisiei Europene de a declanşa, miercuri, procedura de deficit excesiv împotriva României din cauza iresponsabilităţii fostului Guvern, care a generat cea mai şocantă prăbuşire economică din ultimii 20 ani, a afirmat, în Parlament, premierul Emil Boc.

20 afișări
Imaginea articolului Boc: Liberalii au topit banii ca la cazinou

Premierul Emil Boc (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Liberalii au topit banii ca la cazinou şi ne-au lăsat pe toţi datori. România riscă acum sancţiuni de miliarde de euro şi tăierea de fonduri europene, Guvernul fiind obligat să reducă deficitul pentru a evita sancţiunile financiare care planează asupra ţării. Cu alte cuvinte, hoţul strigă hoţul", a spus Boc.

El a acuzat fostul Cabinet că a cheltuit în ultimele luni de guvernare o sumă comparabilă cu împrumutul de 5 miliarde euro contractat de România de la Comisia Europeană şi a atras fonduri comunitare extrem de reduse.

Premierul a prezentat, în sinteză, măsurile adoptate de actualul Guvern de la preluarea mandatului, precizând că o atenţie prioritară este acordată persoanelor cu venituri reduse.

El a apreciat că, deşi problemele nu sunt încă rezolvate, măsurile guvernamentale au avut deja primele efecte, precum stabilitatea cursului de schimb şi aprecierea monedei naţionale, încetinirea ritmului de creştere a şomajului, diminuarea inflaţiei, revigorarea sectorului construcţiilor, creşterea volumului de investiţii străine directe, scăderea ratei dobânzii de referinţă.

"Ne aşteptăm ca acest semnal de reducere a ratei dobânzii de referinţă să fie preluat de băncile comerciale prin deblocarea creditării", a spus Boc.

Premierul a acuzat totodată autorii moţiunii de prezentarea trunchiată a problemelor şi lipsă de profesionalism, prin înscrierea în document a unor date sau denumiri de instituţii greşite, precum "Autoritatea Naţională a Drumurilor".

El s-a referit şi la ordonanţa privind serviciile deconcentrate, invocată în moţiunea de cenzură, susţinând că actul normativ urmăreşte eficientizarea managementului administraţiei publice locale, pe criterii de performanţă, şi că persoanele care până în prezent au condus eficient serviciile vor fi menţinute în funcţie, în timp ce directorii înlocuiţi vor reveni la meseria anterioară.

Senatorii şi deputaţii au început, miercuri dimineaţa, şedinţa de plen consacrată dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură "Marea păcăleală - PDL-PSD", semnată de 124 de parlamentari ai PNL şi UDMR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici