Boc: Nicolăescu mi-a propus audit internaţional pe investiţiile din România

Prim-ministrul Emil Boc a declarat, marţi seară, în plenul reunit al Parlamentului, că liberalul Eugen Nicolăescu i-a propus, într-o discuţie, realizarea unui audit extern pe investiţiile deschise în România, şeful Guvernului precizând că soluţia ar fi "una de principiu corectă".

21 afișări
Imaginea articolului Boc: Nicolăescu mi-a propus audit internaţional pe investiţiile din România

Boc: Nicolăescu mi-a propus audit internaţional pe investiţiile din România (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

În contextul discuţiilor privind un amendament PNL-PSD privind investiţiile, Emil Boc a ţinut să vină la tribună pentru a da o serie de explicaţii.

Amendamentul discutat, propus de PNL şi PSD, propune introducerea unui articol 15 indice 1, nou, potrivit căruia "alocarea resurselor bugetare catre unităţile administrativ-teritoriale pentru finanţarea lucrărilor de investiţii în infrastructura se face în următoarea ordine: achitarea facturilor restante recunoscute de ordonatorii principali de credite, asigurarea cofinanţării proiectelor cu finanţare nerambursabilă din fonduri europene, transparenţă în alocarea resurselor bugetare".

Boc le-a spus parlamentarilor un amendament precum cel susţinut de liberali şi social-democraţi nu poate fi susţinut în acest moment.

"În România sunt deschise astăzi investiţii indiferent de spectrul politic în valoare de 40 de miliarde de euro. Practic, ne-ar trebui un buget al statului fără salarii doar ca să putem acoperi ce s-a deschis în decursul timpului", a susţinut Emil Boc.

El a invocat, în acest context, o discuţie cu fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, precizând că liberalul i-a propus realizarea "unui audit internaţional care să stabilească ce investiţii trebuie să fie continuate în România şi care nu mai pot fi continuate pentru că ar însemna o risipă a banului public".

"Soluţia pe care o propunea domnul deputat Nicolăescu era una de principiu corectă, a unui audit internaţional, care să stabilească ce investiţii trebuie să fie continuate în România şi care să le spunem românilor că nu mai pot fi susţinute financiar pentru că ar însemna o risipă a banului public. Undeva, o soluţie de acest fel trebuie găsită şi cred că anii aceştia pe care îi avem şi în special 2010 trebuie să fie un an prin care să putem decide printr-un audit, vom vedea ce formulă şi intervalul de timp pentru realizarea lui, cu privire la ce investiţii deschise merg la finalizare", a spus Boc.

Boc a menţionat că e de acord cu amendamentul opoziţiei, dar că nu-l poate accepta având în vedere situaţia investiţiilor în România.

"Acest amendament este de bună credinţă, doar că el trebuie privit în complexitatea situaţiei investiţiilor din România în momentul de faţă. Din nefericire foarte multe dintre aceste investiţii, la o analiză riguroasă nu rezistă. Fie că vorbim de investiţii în două şcoli la un km distanţă, sau alte investiţii care au fost iniţiate pe motive de campanie electorală, fie pe alte considerente. Din acest considerent am discutat cu dl Nicolăescu care ar fi cea mai bună soluţie pe care să o putem găsi (pentru finalizarea investiţiilor-nr) într-o perioadă în care nu avem campanie electorală până în 2010, şi un criteriu îl daţi dumneavoastră: vechimea", a mai spus Boc.

"Cred că după finalizarea bugetului de stat, printr-o analiză comună a experţilor, care mai pot să aducă şi alte idei de acest fel, să stabilim cu bună credinţă ce trebuie finalizat în această ţară, în limita resurselor finaciare. Acest amendament, în această formă, în această formă nu poate fi acceptat", a afirmat Boc.

Pe de altă parte, premierul a explicat, într-o intervenţie ulterioară, că "vechimea" este un criteriu foarte important pentru că "ordonatorii care nu le-ar plăti ar ajunge în instanţă".

Reacţia lui Emil Boc a fost generată de intervenţia deputatului PNL Relu Fenechiu care a susţinut amendamentul privind investiţiile, solicitându-i să fie un prim-ministru al tuturor, asa cum Traian Băsescu a promis că va fi un preşedinte al tuturor românilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici